Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vilket är det bästa grovfodret till den äldre ponnyn?

Jag har en äldre B-ponny som just har passerat 25 år. Hon är pigg och fräsch, men har börjat äta dåligt. Hon rids eller promeneras någon gång i veckan och går i stor hage.

Ponnyn får lite kraftfoder, mest symboliska mängder när de andra hästarna får kvällsmat, mineraler och saltsten och naturligtvis grovfoder. Det är främst hösilaget hon numera ofta lämnar kvar. Hur utfodrar jag henne på bästa sätt? Jag efterlyser något slags seniorfoder, såsom det finns till äldre katter och hundar.
 
/Bosse


Jenny Redgårds svar:

Hej Bosse!
  
Om din häst har börjat äta dåligt bör du i första hand låta en veterinär kontrollera att den inte har några problem med sina tänder eller med sin hälsa. Du bör också kontrollera att fodret du ger din häst är av bra hygienisk kvalitet, foder som har angripits av mögel eller på annat sätt har blivit dåligt är inte längre lika smakligt.
  
Tidigt skördat grovfoder 
Äldre hästar får ofta svårt att tugga grovt hö eller hösilage. Det kan därför vara bra att försöka få tag på ett foderparti som är mjällare i sin struktur och gärna är skördat någorlunda tidigt, så att proteininnehållet är bra.
Om du har ett bra grovfoder som hon klarar att hålla sig fin i hullet på behövs inget kraftfoder, men om hon trots fri tillgång på grovfoder tappar i hull kan du överväga att ge något tillskott som är lätt att tugga. Till exempel olja eller blötlagda lusernpellets. Det senare är att föredra om foderstaten även behöver kompletteras med protein.
Den äldre hästen kan få sämre förmåga att ta upp näringen ur fodret, vilket är viktigt att ta hänsyn till när man beräknar en foderstat. Seniorfoder finns säkert på marknaden även för häst, men då i form av något kraftfodertillskott som inte är hästens basföda. Seniorföda för en häst är snarare ett tidigt skördat, välbärgat grovfoder.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar