Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Mandelbiskvier som hästgodis?

Hej! Min fråga är om hästar kan och tål att äta sötmandlar? Jag har sökt svar på denna fråga länge utan att lyckats. Anledningen är att jag vill ersätta sockerbitarna/hästgodiset som jag har i ridbyxfickan när jag rider mot ett bättre alternativ – och det är här som mandelbiskvier kommer in i bilden.

Skulle hästar kunna äta mandelbiskvier så skulle resultatet bli: Hälsosammare, billigare, inget smält sockerkladd i fickan och heller inga smulor till skillnad från både socker och hästgodis. Jag har testat att göra eget hästgodis och har landat i att torkade brödtärningar är det enklaste och billigaste, men det innebär mycket smulor i fickorna som ofta hamnar på golvet när man ska byta kläder.
  
Vänligen,
Björk


Jenny Redgårds svar:

Hej!

Det finns inget som hindrar att du ger din häst sötmandlar som godis, det handlar ju om små mängder. Jag tror inte det finns någon forskning på hur större mängder sötmandlar i foderstaten skulle påverka, men det är inget jag rekommenderar då det inte är en naturlig föda för hästen. Men att ha och ge som godis, det är inga problem om hästen gillar det.

Vill du ge mandelbiskvier som godis är det bra att ha i åtanke att huvudingrediensen där inte är sötmandel utan socker. Alltså är det inget bra alternativ om man vill komma ifrån sockret. Sedan går det ju lika bra att använda något pelleterat hästfoder som godis, det måste inte vara det som är märkt hästgodis. 
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård



OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar




Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.