Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Foder

Vad är det för skillnad mellan betfor och mash?


Publicerat: 2023-01-03

Hej!

Vad är det för skillnad mellan befor och mash? Vår häst tycker inte om mash men jag provade i går att ge henne lite befor vilket hon åt/drack med god aptit. Funderar på att kanske byta till betfor istället och ge detta morgon och kväll för att veta att hon får i sig tillräckligt med vatten. Det är ett sto född 2005. Jag ger henne väldigt lite kraftfoder, dock rejält med grovfoder då hon älskar hö som hon doppar i sin vattenhink. 

//Anna-Karin


Eva Dahlströms svar:

Hej,

Betfor är ett produktnamn och består av torkad betfiber och melass och kommer från sockerbetan. Det är en ren råvara och säljs utan några andra tillsatser. Den innehåller ingen stärkelse, vilket man ibland vill undvika eller hålla ner mängden på till vissa hästar. Betfor ska blandas med vatten, svälla och ges som ett blötfoder.

Mash är också ett "blötfoder" men det är en blandning av olika fodermedel, som t.ex. linfrö, vetekli, havrekli, olja, lusern, betmassa m.m. Vad mashen innehåller beror på vilket foderföretag som har gjort blandningen, för alla har lite olika ingredienser. Då får man titta i deras produktkataloger och se innehållet. Mashen innehåller oftast lite stärkelse, eftersom man brukar ha med något spannmålsslag, men innehållet brukar vara lågt.

Vad man ska ge beror på vad man är ute efter och vad hästen gillar. Båda är bra fodermedel och brukar tyckas om av hästarna.

Hälsningar EvaFler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité
Tips för häst som rusar till hinder
Häst som sparkar bakut efter hinder

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 4 2023

– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador

– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.