Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Framhoppning för olika hästtyper

Kan du förklara hur du lägger upp din framridning beroende på vilken typ av häst du sitter på? Alltså en unghäst, en het häst, en ”slö” häst? Vad vill du uppnå på framridningen och vilken plan har du för den?
Jag upplever att jag alldeles för ofta blir sittande och grejar med detaljer, i stället för att fokusera på att verkligen hoppa fram. Hur ska man tänka för att nå dit man vill på framridningen, utan att fastna i små problem som uppstår där och då?

Anita Sandes svar:

Hej!

Framhoppningen är till för att värma upp hästen. Har jag en het häst anpassar jag framridningen så att den inte blir het där, jag planerar mina ridvägar i detalj och ser till att det inte blir stressigt. Heta hästar måste ha lugn och ro omkring sig, om det inte är lugnt på framhoppningen hoppar jag den inte alls mycket, och inte högt. Det kan betyda att jag där och då bara hoppar krysset tre gånger – men det beror helt på hur miljön är på framhoppningen.

Har jag en ”slö” häst hoppar jag inte heller särskilt mycket, då börjar jag hellre med att hoppa lite högre hinder direkt efter den vanliga uppvärmningen, och startar vanligtvis på oxern. Detta gör att jag sparar hästen lite till uppgiften på banan i stället för att ta många språng så att den blir ännu segare. Med en sådan häst hoppar jag räcket lite högre som avslutning för att ”väcka” den.

För unghästarna är det väldigt viktigt att de får en bra känsla med hela tävlingsgrejen. Jag tar alltid ut en unghäst för att se sig omkring cirka en till två timmar innan det är dags att gå in på banan. I alla fall om det är första gången den är på tävling. Inget får gå fel och det är viktigt att det inte blir stressigt med den unga hästen, den måste som sagt få en bra känsla.
Inte heller med unghästarna hoppar jag särskilt mycket under framridningen, det är viktigt att de inte svettas av stressen, det är ingen bra erfarenhet för dem. Häst och ryttare måste lära sig att tävling är kul – inte stressigt och otäckt. Om man inte tycker att det är kul på tävling gör man heller inte sitt bästa.

Min filosofi går ut på att träna hemma – ha kul på tävling! Är inte jobbet gjort på hemmaplan är det heller inget du kan fixa på tävling. Har du inte kul på tävlingen, ja då måste du jobba hårdare hemma. Tänk på att det ofta går att träna på att tävla under enklare former innan man tävlar på riktigt. Missa inte den chansen – den är värd mycket både för ryttare och häst.

Lycka till!
/Anita OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar