Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Tufft jobba utomlands

Hej Anita! Jag vill bli beridare och slutar gymnasiet i sommar 2012. Jag vill åka till Tyskland och utbilda mig där samtidigt som jag jobbar. Jag vet att jag kan jobba hårt och jag har provat på att jobba i stall i somras. Men jag är osäker på om jag är en tillräckligt bra ryttare eller om jag borde försöka utveckla mig mer som ryttare innan jag åker. Jag har tävlat ponny upp till MsvB och jag har nyss köpt en stor häst som jag börjat tävla 1,10-klasser med, men hoppas kunna komma upp till 1,30.

Anita Sandes svar:

Hejsan!
 
Generellt kan man säga att det är viljan som styr om man klarar av att arbeta utomlands. Det låter som om du har en god ridkunskap, men det är inte bara det som krävs. Till att börja med får du räkna med att sköta stallsysslor i en till tre månader innan du får börja rida. Om du visar att du har viljan och engagemanget kan du sedan få rida, men det är tufft. Du får ofta rida unghästar eller hästar som har börjat stanna och behöver ridas till och då är det främst markarbete som man jobbar med. Då gäller det att inte vara rädd utan tuff och modig som ryttare. I Tyskland rider man på ett annat sätt än i Sverige och det får du vara beredd att lära dig.
 
Sedan finns det också en annan möjlighet och det är att arbeta som hästskötare, då blir det kanske en annan sorts ridning där du rider ryttarens tävlingshästar snarare än utbildar hästar.
 
Om du tror att du har rätt inställning, är tuff nog och utrustad med ett stort tålamod tycker jag att du ska prova att jobba i Tyskland. Det är dock viktigt att du hittar ett bra ställe att jobba på, du får gärna kontakta mig personligen så får vi prata om saken närmare. Kontaktuppgifter hittar du på www.anitasande.com.
 
Med vänliga hälsningar
Anita

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar