Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Bra hoppteknik - vad innebär det egentligen?

Vad är en bra hoppteknik? Jag har hört folk säga att en häst med bra teknik hoppar med bakbenen brett isär, länger ut halsen, har frambenen väldigt högt upp och har en rund, fin rygg. Är det så det ska se ut, eller vad är egentligen en BRA hoppteknik hos en häst?

Anita Sandes svar:

Hej!
 
Det stämmer att en häst med bra teknik drar upp frambenen högt, sänker huvudet och höjer ryggen i själva språnget, så att det blir en fin "kurva" i hoppningen.
 
Bakbenen ska gå uppåt och bakåt - hästen får inte dra in bakbenen framåt, in under magen. Att bakbenen ska hållas brett isär är däremot inte så viktigt. 
Viktigast när du bedömer en hästs teknik är just bakbenen. Frambenstekniken är nämligen lättare att förbättra genom korrekt markarbete, där hästen hamnar mer och mer "på bakbenen".
 
Många hästar har en bra teknik men är lite "öppna" i sina framben. Det gör inte så mycket, så länge hästen hoppar med båda frambenen i samma höjd. Gör den inte det tyder det på att den har en lite för långsam teknik, och inte hinner komma upp.
 
Det man helst inte vill se, förutom att hästen drar in bakbenen under magen eller hänger med ena frambenet, är ett högt och spänt huvud och en sänkt rygg. Det ska bli ett jämnt flyt genom luften.
 
Men allra viktigast, mycket viktigare än en perfekt teknik, är hur hästen är i huvudet - att den tänker själv i hoppningen. Det kan kompensera för en hel del tekniska brister.
 
Vänliga hälsningar,
Anita Sande


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar