Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hjälp mig med ett träningsschema för en 5-åring som ska gå hoppning!

Hej!
 
Jag har en femårig D-ponny som jag skulle vilja ha hjälp med ett träningsprogram till, inriktningen är hoppning. Det jag undrar är hur man ska lägga upp schemat i veckan när det gäller vila, dressyr, markarbete, skogsturer, hoppning och så vidare.
 
Tacksam för svar!

Anita Sandes svar:

Hej!
  
Det som är viktigast när man har en ung häst är att man lägger upp träningen i perioder, det vill säga tränar under en period och sedan låter hästen vila innan nästa träningsperiod drar igång. Under en träningsperiod kanske du rider fyra dagar, låter hästen vila en dag, rider fyra dagar och så vidare i ett par veckors tid. Därefter får hästen en veckas vila då den går i hagen, kanske longeras någon dag och rids ut lite lätt.
  
Ungefär tre gånger om året tycker jag dessutom att femåringen ska få lite längre viloperioder. Dels borde alla unghästar få sommarbeta ordentligt, det vill säga gå på bete helt utan ridning i en eller två månader. Då får de slappna av, får bara vara hästar och får smälta det de lärt sig. Vid ytterligare två perioder under ett år, kanske en månad varje gång, är det bra om hästen får ta det rejält lugnt, med bara lättare uteritter och hagvistelse.
 
Samma sak gäller egentligen med hoppträningen, den bör också läggas upp i perioder för den unga hästen. Rid till exempel bomarbete dag 1, hoppa lite studs dag 2 och hoppa bana dag 3, under en och samma vecka. Men sedan låter du hästen vila helt från hoppning veckan därpå, innan det kommer en ny period med hoppning. Om man bestämmer sig för att bara hoppa en gång i veckan, varje vecka, kan det bli lite chock för hästen varje gång. Den har inte sett en bom på en hel vecka och helt plötsligt släpar matte fram en hel bana och en massa titthinder...
  
Jag rider för övrigt över bommar på marken i stort sett varje dag med en femåring (alltså under träningsperioderna, inte under viloperioderna). Det är viktigt att bommar och andra hinderdelar är något helt normalt och vardagligt för den blivande hopphästen.
 
Lycka till med din ponny!
 
Vänliga hälsningar,
Anita Sande


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar