Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur blir jag bättre på att reglera galoppen i hoppningen?

Hej! Jag skulle behöva tips och övningar för att kunna länga och korta min D-ponnys galopp. Vårt stora problem är att jag lämnar det åt slumpen ifall vi kommer bra eller dåligt på hinder. När vi kommer långt ifrån går det ganska bra att länga, men så fort vi kommer nära blir det antingen ett "helikoptersprång" eller krasch.
  
Min ponny är otroligt schyst och ärlig, så det är väldigt frustrerande att inte kunna göra henne rättvisa. Detta problem gör att vi inte kommer särskilt långt i vår utveckling tillsammans, vi har kört fast och behöver tips. Mycket tacksam för svar!
  
Med vänlig hälsning
Mathilde


Anita Sandes svar:

Hej!
  
Du måste träna på bommar efter varandra, börja med fem bommar på en linje med ett avstånd på tre meter mellan dem. Sedan kan du träna på fem bommar på linje med bara två meter emellan. Det kan också vara till exempel åtta bommar i rad – men börja med tre till fem stycken.
  
Kom galopperande in över bommarna och samla sedan ihop hästen över dem. Träna på att hästen själv ska sätta sig över bommarna, driv den inte över dem, hästen måste vara kvick i benen på egen hand.
Om din ponny ramlar isär eller bryter av till trav så picka till kvickt med skänkeln, så att den bär sig själv. Du ska inte hålla eller bära den med handen eller skänkeln, utan hästen ska driva själv i sin galopp.
  
Lägg inte ner handen över bommarna utan sträck på dig, ha blicken uppe och ta handen med dig uppåt. Picka till hästen med skänkeln vid behov, så att den blir kvickare i benen, men var annars passiv. Om du pressar med skänkeln hela tiden, och lägger ner handen, blir galoppen bara segare och längre. Hästen måste lära sig att ta hand om sig själv, rid lätt så blir hästen lätt!
 
Lycka till,
AnitaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar