Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur träna fram mer luft i galoppsprången?

Hej! Jag behöver lite tips på övningar, samt på hur man kan träna fram mer luft i galoppsprången? Har nämnligen en häst som är väldigt grön och som var tänkt att bli travare - men som i stället blev ridhäst. Han har en hyfsat bra galopp och hyfsade gångarter i allmänhet, då han aldrig är startad, men han har inget större svävmoment i galoppen. Det gör att det ser ut och upplevs orytmiskt. Tacksam för svar!

Anita Sandes svar:

Hej!

Börja med att lägga ut bommar på en lite större volt, gärna så många som fem till åtta med 2,5 meter emellan. Kom in i kort galopp och låt inte hästen öka galoppen över bommarna.
När hästen gör detta bra åt båda håll kan du ställa stöd vid varje bom och lägga upp bommarna på lite höjd, bara en bit från marken till att börja med. När hästen gör detta bra höjer du bommarna lite till. Det är dock viktigt att hästen inte "hoppar" över bommarna, utan att den galopperar över dem.
  
Du får inte komma in i serien, släppa på tyglarna och låta hästen rusa och ändra sin balans genom att hoppa över bommarna. I stället måste du hjälpa hästen att hålla balansen i början, så att den förstår hur den ska göra.
När hästen förstår och klarar av uppgiften, och ryttaren är i balans, kan du rida igenom serien och nästan släppa allt med tygeln. Men för att komma dit måste hästen få bli stark i sina bakben och du måste tänka på hur du sitter. Ryttarens balans i sadeln är jätteviktig.


Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar