Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur får jag fullblodet att lugna sig och sluta sparka i galoppen?

Hej!
 
Jag har ett sjuårigt fullblod, en valack. Han har gått galopp på Täby men är numera ridhäst. Min tanke med honom är att han ska hoppas in ordentligt och att vi ska ut till sommaren och ta oss igenom lättare tävlingar. Men i galoppen byter han bara rätt som det är, och gör en bakutspark. I landningen efter sin spark "drar" han tyglarna ur handen på mig, vilket gör att jag har svårt att kontrollera honom.
 
Han är en pigg kille som tycker att det är roligt att lära sig nya saker, men när han håller på i galoppen orkar jag till slut inte engagera mig i den, så då hoppar jag över den helt - vilket inte alls är bra... Hur ska jag göra för att han ska "flyta på" i galoppen och inte byta, dra tygeln ur handen på mig och sparka bakut?
 
Många frågor - men jag behöver hjälp!
 
MVH
Tina

Anita Sandes svar:

Hej Tina,
 
På ditt brev låter det som att din fullblodshäst blir väldigt stressad när det är dags för galopp. För att lyckas lugna ner en sådan häst måste du ha ett oändligt tålamod, och själv vara konsekvent och lugn. "Hemligheten" är att göra samma sak om och om igen, i korta intervaller och på ett lugnt och för hästen tryggt vis.
 
Det kan handla om att du skrittar några steg, sedan travar några steg, därefter fattar galopp, galopperar ett par galoppsteg och så saktar av till skritt. Skritta hästen tills den har lugnat ner sig och upprepa därefter serien av övergångar - tills din häst kan göra det lugnt och med förtroende. 
En annan övning kan vara att skritta, trava några steg, galoppera över en bom eller ett lågt hinder, och sedan ner i skritt. Skritta tills hästen är lugn och upprepa samma enkla övning om och om igen tills din häst har lugnat sig. Du kan behöva göra samma sak hundra gånger varje dag. Så länge hästen stirrar upp sig ska du inte galoppera några längre sträckor, så att den hinner börja "löpa".
 
Om man låter en sådan här häst vara galen och hålla på gör man den en otjänst, eftersom den fortsätter att vara stressad. Dessutom kan det uppstå farliga situationer både för dig och för hästen. 
Det är dock otroligt viktigt att du själv är lugn och tydlig i arbetet, då blir hästen trygg. Gör inga tvära avbrott och avsaktningar, utan försök att stanna hästen mjukt. Kanske med några mellanliggande travsteg innan det blir skritt. Med tiden kommer din häst att förstå att den måste lugna ner sig och att den inte får rusa i väg.
 
När det riktigt grundläggande fungerar kan du lägga in hinder. Börja exempelvis med en travbom in, ett hinder, några meter i galopp och sedan skritt - utan att det får bli kamp i avsaktningen - tills hästen har lugnat ner sig. Efter hand kan du bygga på med ett hinder i taget.
 
Låt arbetet ta tid - och lycka till!
 
Med vänlig hälsning
Anita Sande 


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar