Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur får jag hopphästen starkare i kroppen?

Hur ska man träna sin häst att bli det där snäppet starkare? Jag ska tävla 1,30 och 1,40 i år och behöver tips på grundövningar som hjälper mig att stärka hästen inför den hoppningen!

Anita Sandes svar:

Hej!
  
Det viktiga är att hästen är i bra kondition. Starta försiktigt, hästen måste hänga med för att orka. Klättring är bra för att stärka konditionen, liksom intervallträning. Om hästen löper iväg i början får du hålla igen, om den saktar ner efter ett tag måste du lägga in korta pauser så att den hinner pusta lite emellan.
  
Jag arbetar mina hästar flera gånger om dagen, då är hästen på bättre humör och den blir inte trött på samma sätt som när du jobbar den hårt en enda gång. Då är det bättre att köra på medelnivå två eller tre gånger per dag. Jobba inte hästen för hårt varje dag, om den är trött en dag kan du arbeta den på banan fem minuter och sedan skritta ut i 45 minuter. Är den är fräsch kan du arbeta den längre pass, 20-30 minuter, se till att du ger den skrittpauser i arbetet.
  
Om hästen blir för trött kommer skadorna - den sliter på reservtanken om du jobbar den hårt varje dag. Det gäller att känna sin häst för att få den i riktigt bra kondition, och allt beror ju också på hur fräsch den är från början.
Det är dessutom stor skillnad på vad som anses vara en fräsch och "fit" häst. Det finns de som kommer till mig och tränar på 1,40-nivå, ibland undrar jag hur de ens kommer över hindren, för i mina ögon är hästen fet. Ju mindre vikt hästen måste dra med sig över hindren desto lättare är det för den att hålla sig frisk och sund.
  
Studsserier är också bra för att öva upp styrka och kondition. Sätt gärna upp fem till tio studs efter varandra med 2,70-3,50 meters mellanrum. Avståndet beror på hur stor galopp hästen har. Det är viktigt att hästen blir jämn genom linjen, att den slappnar av och jobbar med kroppen. Passa så att du inte hoppar för högt, 30-50 centimeter kan vara nog så svårt i början. Höjden reglerar du efter hand när allt fungerar.
Du får inte hjälpa hästen med handen över hindren, du kan bromsa den när den sätter upp tempot men inte bromsa för att den ska gå felfritt. Det är stor skillnad på dessa två sätt att använda handen.
  
Lycka till!
Mvh,
Anita


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar