Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur lär man hästen en bättre hoppteknik?

Hej!
  
Jag har en fyraårig fullblodsvalack som är startad i häcklöp - och jag undrar hur du ser på att skola om en häckhäst till hoppning eller fälttävlan? Han har haft en fin teknik i hoppningen, men som tyvärr har försämrats sedan han började tränas på häckar. Finns det några bra övningar som tränar hästen att börja hoppa mer uppåt än framåt och få lite mer respekt för hinderna?
   
Mvh Jannicke

Anita Sandes svar:

Hej!
  
Jag skulle börja med att longera hästen över bommar och hinder, så att den lär sig att själv hitta sin ben. Ha den eventuellt lite inspänd så att det blir svårare för den att löpa iväg. Ha ungefär 2-3 meter mellan bommarna, börja med två bommar och öka sedan antalet vartefter det fungerar.
  
Sätt gärna stöd på yttersidan så att bommarna kommer upp lite i ytterkant. Lägg också bommar på marken innanför de upphöjda bommarna, så att hästen inte kan rusa in i mitten mot dig. När hästen gör detta enkelt kan du efter hand lägga upp bommarna till små hinder.
  
Tänk på att det tar tid att lära hästen detta, om du inte är van vid att longera måste du ta hjälp av någon som kan. Det kan nämligen bli mycket svårt att bromsa hästen om den rusar iväg, men du får inte bromsa för mycket eller för lite. Hästen måste gå över bommarna lugnt.
  
När det fungerar med longeringen gör du samma sak under ryttare. Passa så att du inte bromsar hästen för mycket om den löper iväg, den måste få slå ned bommarna så att den lär sig att hitta sina ben. Bommarna får gärna ha lite vikt i sig.
  
Lycka till!
/Anita

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar