Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


"Mina axlar åker fram – hjälp!"

Jag har ett problem med min sits, som påverkar hela min ridning. Nämligen att jag inför språnget, kanske fyra fem språng innan, fäller fram mina axlar. De ramlar framåt som att jag måste hjälpa hästen över hindret.
  
Det här har inte minst blivit ett problem den senaste tiden då jag rider en häst med extremt mycket egen bjudning, hon tar tag i hindren VÄLDIGT tidigt och följden blir att jag har svårt att sitta kvar – axlar och överkropp ramlar fram. HUR sjutton ska jag komma tillrätta med detta? Jag har ju egen häst och vi tränar mycket markarbete och så vidare, jag försöker hoppa serier och så för att komma runt detta. MEN, i banhoppningen blir jag bara mer och mer ”krum” i ryggen för varje språng och då får ju hästen ännu mer fart i baken. Har studerat filmer och ja, vackert är det INTE!

Anita Sandes svar:

Hej!
  
Prova att lätta lite från sadeln, sitt inte ner och pressa dig inte nedåt. Du måste liksom lossa upp hela sitsen. När du bromsar ska du försöka pressa skänkeln framåt, håll emot på tygeln men pressa dig inte ner i sadeln, du måste bli starkare i ryggen. Släng inte överlivet framåt över hinder utan stanna kvar med hästen, utan att hamna för långt ner i sadeln.
  
Försök att inte klämma med skänkeln om du är rädd att hästen ska gå ner i trav eller skritt, eller hamna i ett för lågt tempo. Även om hästen springer fortare mot hindret måste du tänka på att inte gå med den, men inte heller pressa emot den genom att bli för tung i sadeln. Försök att lossa skänkeln, håll på tygeln men sitt inte i sadeln.
  
Det är viktigt att du har vikten i stigbygeln, inte i hälen. Sträck på ryggen och magmusklerna, ta inte så hårt i tygeln att du tappar hela bjudningen och måste lägga på skänkeln för att du tog för hårt – då är det bättre att stanna hästen. Du får inte hålla för hårt i din häst och sedan släppa stödet över hinder och bommar – då säger du till hästen att springa när du släpper i handen. Prova detta först på bommar och små hinder, jag hoppas att det kan hjälpa dig.
  
Lycka till!
/AnitaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar