Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Så funkar teknikskydden

Hur funkar så kallade teknikskydd? Gör de så att hästarna hoppar bättre? Jag har sett att man sätter på dessa precis innan hästen ska in på tävlingsbanan, att man ibland byter skydd mellan framridning och tävlingsbana. Varför?


Anita Sandes svar:

Teknikskydd är bakbensskydd som genom tryck på hästens bakben får hästen att hoppa högre än normalt över hindren, tanken med dem är att hästen ska bli mer medveten om sina bakben och på så sätt förbättra sin teknik. Det finns olika typer av skydd, en del är med vikter och andra har elastiska remmar som kan dras åt olika hårt.
  
Personligen tycker jag inte att det är lämpligt att använda teknikskydd på unghästar. Skydden får unghästarna att på ett chockat sätt hoppa väldigt högt över hindren, vilket är onaturligt för dem och gör att de belastar ryggen felaktigt. I dag är det heller inte längre tillåtet att använda teknikskydd på unghästar på tävling, vilket jag tycker är bra.
Äldre hästar kan dock få en bättre teknik om man använder teknikskydd, då skydden ändrar hästens balans och får hästen att hoppa kvickare och dra upp bakbenen. Men skydden fungerar inte på alla hästar och man måste verkligen veta vad man håller på med när man testar sig fram - så att hästen inte lär sig en felaktig teknik eller skadar sig i rygg och ben. Används skydden på rätt sätt på äldre hästar kan de dock vara en bra hjälp för både ryttare och häst.
 
Skydden tas ofta på precis innan man går in på tävlingsbanan, detta eftersom hästen vänjer sig vid dem och då får de inte samma effekt i språnget.

  
Vänliga hälsningar
Anita SandeOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar