Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Snabbare och bättre omhoppningssvängar?

Hej!

Jag tävlar någorlunda framgångsrikt på en meter till 1,10-nivå. Min häst är nästan alltid med på noterna och jag känner att vi börjar bli riktigt samspelta. Men dessvärre går det för sakta i omhoppningen, alltid, vilket gör att jag nästan alltid hamnar precis utanför placering.

Det hade varit kul att komma upp lite, men hur ska jag utmana oss mer i omhoppningen och sätta mer fart? Har du tips på övningar som jag kan göra på hemmaplan? Visst handlar det mycket om att gasa och hitta rätt vägar, men jag är rädd att förlora kontrollen och släpper inte riktigt på ordentligt. Min häst är inte så lättvänd och det känns som att det är i svängarna vi förlorar fart. Hur ska vi träna omhoppning, och applicera detta på tävling sedan?


Anita Sandes svar:

Hej!

Det största problemet i svängar är att man gärna lutar sig inåt och samtidig ger gas med båda skänklarna. Om du sitter i en båt och lutar dig mot ena sidan kommer båten troligtvis att gå åt andra hållet, precis så är det när man svänger med hästar också. Du måste sitta rakt och inte för tungt i sadeln, sväng inte för hårt med inner tygel och pressa framför allt inte innerhanden nedåt. Yttertygeln skall bara följa med, du ska inte dra i den men inte heller släppa den.

Sitt rakt och visa vägen "svagt" med innertygeln, precis när hästen landar med benen på andra sidan hindret, i landningen är det ytterskänkeln som svänger. Om hästen trycker sig ut mot skänkeln måste du "kicka till" så att den håller sig själv i svängen och inte lägger sig utåt på ytterskänkeln, då får du snabbare svängar. Du får inte använda båda skänklarna precis i svängen, prova först med bommar på marken.

Lycka till!
Anita SandeOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar