Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vad är bästa strategin om jag vill nå långt inom hoppningen?

Hej Anita,
 
Jag är en ryttare med stora mål att komma så långt som möjligt inom ridsporten, och jag är i princip beredd att göra vad som helst för att lyckas!
Jag har en ponny som jag än så länge har tävlat upp till Msv B. Jag har ridit den i tre år nu, men skulle väl inte kalla mig en särkilt duktig och kunnig ryttare. Jag har MYCKET kvar att lära!
 
Nu när det börjar bli dags att sälja ponnyn har jag några val att göra. Jag kan antingen köpa en ny häst för de pengarna som jag sålde ponnyn för och fortsätta utvecklas med den. Eller så kan jag ha en foderhäst tills dess att jag har gått ut gymnasiet. 
Då kan jag gå hippologen och lära mig mer om hästar, kanske även åka och jobba i ett annat stall. Och sedan, när jag har mer erfarenhet och kunskap, så kan jag köpa en häst - och kanske till och med en dyrare häst. 
 
Vad tycker du? Har du kanske någon annan idé?
 
Mvh, 
Sara

Anita Sandes svar:

Hej Sara!
 
Egentligen vet jag lite för lite om dig för att kunna ge exakta råd. Något jag skulle vilja veta är till exempel om du har prövat på att arbeta med hästar, i ett större stall? Det är nästan en förutsättning innan man bestämmer sig för ett framtida karriärval inom hoppsporten, så att man vet vad man ger sig in på.
 
Har du inte redan gjort det tycker jag att du ska ta chansen på lov och liknande. Pröva att jobba i exempelvis försäljningsstall och tävlingsstall, gärna utomlands. Ju mer förberedd man är på hur hård vägen mot toppen är, desto "lättare" blir det sedan. För många unga tjejer blir nämligen första jobbet i ett toppstall en chock. Det är inte ovanligt att du jobbar jämt, och får mocka åt kanske 15 hästar om dagen till att börja med, innan du har "bevisat dig" och får rida mer och mer. 
Om du testar lite olika jobb på loven, jobbar hårt och känner att du gillar det - då tycker jag att du ska satsa!
 
Tyvärr räcker det inte att rida en häst om dagen om man vill bli en riktigt bra ryttare. Det bästa är att hitta en framtida arbetsgivare där du får rida ett stort antal olika hästar varje dag. Det är så man utvecklas! Om du har en egen häst eller inte har egentligen inte så stor betydelse. Det viktigaste är att skaffa sig kunskap om och erfarenhet av hur man rider många olika typer av hästar, i olika ålder och utbildningsståndpunkt. Och att vara otroligt fokuserad - samt beredd att kämpa för sin dröm.
 
Lycka till med din hästframtid!
 
Vänliga hälsningar,
Anita Sande

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar