Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Viktigt att låta hästen vila ifrån det den gör mest

Hej!
  
Vi har en B-ponny och en C-ponny på sju år som tränas varierande 5-6 dagar i veckan. Vi har hopptävlat under en längre tidsperiod upp till LA. De är vältränade och har mycket bra kondition. Nu till saken. Vi tänkte att de skulle få lite semester i 2-3 veckor. Hur tänker du kring detta? Mycket tacksam för svar!
  
Mvh Ann Sophie

Anita Sandes svar:

Hej!
  
Det är sällan jag vilar mina hästar helt och hållet. De rids ut, longeras eller går i skrittmaskinen. Eftersom jag tävlar mycket vill jag inte att de ska skada sig efter att ha vilat längre perioder, jag upplever också att hästar snabbt tappar kondition och styrka om de bara står stilla i en liten hage - och det vill jag inte så klart.
  
Men det är ju också helt beroende av vad för slags häst vi pratar om och vilken storlek hagen har, samt om den rör på sig och har hästkompisar som aktiverar den. Om du inte tävlar så mycket kan du låta hästen vila genom att gå i hage, men jag hade då longerat den först så att den inte är för pigg när den släpps ut. Allt för att undvika spring och skador.
  
Jag brukar ge hästarna ledigt från hoppning i ungefär två månader om året - men rider då markarbete, klättring och uteritter samt longerar dem (vid sidan av hagvistelse). Hästen behöver ibland få ledigt från det den gör mest. Det gör den glad - och är den inte helt motiverad i hoppningen kan lite ledigt från tävling och hoppträning ge motivationen tillbaka. Glöm inte bort att hästen är gjord för att röra på sig, den tycker att det är kul att arbeta om arbetet den får är roligt i sig.
  
Lycka till!
/AnitaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar