Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vilket underlag är bäst i en paddock?

Hejsan,
 
Jag funderar på att anlägga en paddock men är osäker på vilket underlag som är bäst. Har letat runt en del och alla säger olika. Vilka typer av underlag finns det och är något att föredra framför något annat?
 
Mvh, 
Josefin

Anita Sandes svar:

Hej Josefin!
 
Valet av underlag beror på en massa olika saker, framför allt på vad banan ska användas till. Om paddocken är till en ridskola eller till ett dressyrstall vill man ofta ha lite mjukare underlag än om banan ska användas till hopptävlingar. Ett vardagsunderlag behöver lite mer svikt än ett tävlingsunderlag, men det får inte vara så mjukt att det släpper eller blir tungt.
  
Den aktuella diskussionen som finns om underlag handlar främst om tävlingsunderlag för hoppning. Då måste underlagen vara ganska fasta, annars släpper det i landningen efter hindren och hästarna kan få senskador. Ofta är det på framridningen skadorna sker, eftersom underlaget inte hålls efter lika bra där och det bildas stora gropar bakom hindren.
 
Om det gäller en vardagsridbana för hobbyridning skulle jag vilja säga att det är viktigare att du varierar de underlag du rider på än att du väljer världens bästa och dyraste underlag inne på ridbanan. Variera underlag regelbundet - ibland kanske du rider lite försiktigt på asfalt, ibland i kuperad skogsterräng och ibland på bana eller i ridhus. Oavsett vilket underlag du har är det inte bra att rida på samma underlag varje dag.
 
Vänliga hälsningar,
Anita Sande


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar