Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vilket underlag är bäst i en paddock?


Publicerat: 2011-08-11
Hejsan,
 
Jag funderar på att anlägga en paddock men är osäker på vilket underlag som är bäst. Har letat runt en del och alla säger olika. Vilka typer av underlag finns det och är något att föredra framför något annat?
 
Mvh, 
Josefin

Anita Sandes svar:

Hej Josefin!
 
Valet av underlag beror på en massa olika saker, framför allt på vad banan ska användas till. Om paddocken är till en ridskola eller till ett dressyrstall vill man ofta ha lite mjukare underlag än om banan ska användas till hopptävlingar. Ett vardagsunderlag behöver lite mer svikt än ett tävlingsunderlag, men det får inte vara så mjukt att det släpper eller blir tungt.
  
Den aktuella diskussionen som finns om underlag handlar främst om tävlingsunderlag för hoppning. Då måste underlagen vara ganska fasta, annars släpper det i landningen efter hindren och hästarna kan få senskador. Ofta är det på framridningen skadorna sker, eftersom underlaget inte hålls efter lika bra där och det bildas stora gropar bakom hindren.
 
Om det gäller en vardagsridbana för hobbyridning skulle jag vilja säga att det är viktigare att du varierar de underlag du rider på än att du väljer världens bästa och dyraste underlag inne på ridbanan. Variera underlag regelbundet - ibland kanske du rider lite försiktigt på asfalt, ibland i kuperad skogsterräng och ibland på bana eller i ridhus. Oavsett vilket underlag du har är det inte bra att rida på samma underlag varje dag.
 
Vänliga hälsningar,
Anita SandeOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anita Sande:

Anita SandeStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar