Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren


Publicerat: 2019-07-18

Hej! Jag har problem med min första storhäst, jag köpte honom som en läromästare efter min D-ponny och det började väldigt bra. Efter två månaders tid började han dock springa förbi hindren. Han sprang från en början bara förbi till vänster, men när jag väl höll koll på vänstersidan sprang han förbi till höger.
  
Han bryr sig inte om hur höga hindren är utan kan göra det på höga och även låga hinder. De förra ägarna säger att jag måste göra ordentliga halvhalter innan hindret, men han struntar i det och drar förbi.
  
Det är jättesvårt att känna innan han gör det för han kan ha hoppat hindret flera gånger och sedan bara strunta i det. Han är en häst med mycket rutin. Jag kan vara på tävling och ha hoppat halva banan och sedan kan han bara springa förbi. Vad ska jag göra?


Helena Perssons svar:

Hej!
  
Det låter som din häst testar lite gränser, förutsatt att den inte har några fysiska problem i kroppen. Du skrev att problemet uppstod efter ett par månader. I början funderade den inte på om den skulle hoppa eller inte utan var helt inställd på att hoppa. Jag gissar att den tidigare ryttaren var mer rutinerad och kunde rama in hästen lite starkare än vad du förmår i nuläget. Kanske har den känt av i andra situationer att den kunnat tänja lite på gränserna och till slut provar den att springa förbi.
  
Om den lyckas med det ett par gånger, och känner att du inte hinner göra något åt det, testar den igen tills man hindrar den. Det gäller att vara väldigt disciplinerad och vara noga med att hästen lyder alla hjälper alltid, om man ställer en fråga. 
En häst förstår inte att det är viktigare att lyda dina hjälper när den ska hoppa än om du till exempel ber den att gå undan för skänkeln eller göra tempoväxlingar. Mitt råd är att verkligen göra hästen lydig och uppmärksam på dina hjälper i den dagliga ridningen så att den känner att det är du som ”styr”. Då kommer detta att följa med till hoppningen. Ta gärna hjälp av en utbildad tränare som kan ge dig råd när situationen uppstår.
  
Lycka till!
Helena
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar