Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ambitiös d-ponny som överhoppar sig

Hej,
 
Jag har ett tioårigt d-ponnysto som har gått LB-hoppning men som har kapacitet för medelsvår. Jag har ägt henne i snart två år. Hon överhoppar sig väldigt mycket på hinder, främst oxrar där hon alltid är minst 20 centimeter över. Mitt problem är att hon hoppar upp sig ännu mer när hon kommer för nära på hinder, och då har jag det nästan omöjligt att sitta kvar. Det gör att jag börjar backa henne istället för att rida framåt när jag känner att vi ligger på en halv distans, för att jag är rädd att flyga av. Har du något tips på vad jag kan göra?
 
MVH Nina


Helena Perssons svar:

Hej!
 
Om man har en häst som är väldigt rädd om benen krävs ofta mer precision i avsprångspunkten för att hästen ska känna sig trygg. Som du själv säger hoppar de ofta högre när man kommer nära. Du kan prova att rulla ut markbommen någon till ett par decimeter framför hindret. Då lurar du hästen att korta av det sista galoppsprånget lite och därmed få mer tid att hinna lyfta upp sina framben.
 
Du kan också lägga en galoppbom cirka 2,90 meter från hindret, så att avsprångspunkten blir så lika som möjligt och du får in en bra känsla för rytmen. Det är viktigt att inte hoppa högre än att du känner dig säker - för du för ju över din känsla på hästen.
 
Sedan är det också jätteviktigt med en bra sits och position, så att du kan hålla balansen även när de stora sprången kommer. För det är ju egentligen härligt med en ambitiös häst!
 
Lycka till!
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar