Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ambitiös d-ponny som överhoppar sig


Publicerat: 2010-02-18

Hej,
 
Jag har ett tioårigt d-ponnysto som har gått LB-hoppning men som har kapacitet för medelsvår. Jag har ägt henne i snart två år. Hon överhoppar sig väldigt mycket på hinder, främst oxrar där hon alltid är minst 20 centimeter över. Mitt problem är att hon hoppar upp sig ännu mer när hon kommer för nära på hinder, och då har jag det nästan omöjligt att sitta kvar. Det gör att jag börjar backa henne istället för att rida framåt när jag känner att vi ligger på en halv distans, för att jag är rädd att flyga av. Har du något tips på vad jag kan göra?
 
MVH Nina


Helena Perssons svar:

Hej!
 
Om man har en häst som är väldigt rädd om benen krävs ofta mer precision i avsprångspunkten för att hästen ska känna sig trygg. Som du själv säger hoppar de ofta högre när man kommer nära. Du kan prova att rulla ut markbommen någon till ett par decimeter framför hindret. Då lurar du hästen att korta av det sista galoppsprånget lite och därmed få mer tid att hinna lyfta upp sina framben.
 
Du kan också lägga en galoppbom cirka 2,90 meter från hindret, så att avsprångspunkten blir så lika som möjligt och du får in en bra känsla för rytmen. Det är viktigt att inte hoppa högre än att du känner dig säker - för du för ju över din känsla på hästen.
 
Sedan är det också jätteviktigt med en bra sits och position, så att du kan hålla balansen även när de stora sprången kommer. För det är ju egentligen härligt med en ambitiös häst!
 
Lycka till!
Helena Persson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar