Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Att börja hoppa med en osäker dressyrhäst

Hej!
  
Jag har en valack e. Argentinus på sex år som jag ägt i dryga året nu. Vi har haft diverse hinder i vägen för vår utveckling, men nu äntligen sedan i maj har vi kunnat rida regelbundet och har kommit ut och tävlat. Mitt fokus ligger på dressyr och vi kommer inom kort debutera Msv C. Här kommer kruxet!
  
Jag har fått upp ögonen för hoppning och min häst hoppar som en mindre Gud! Han har fantastisk teknik och spänst och jag vill gärna komma ut och tävla hoppning också. Problemet är att min häst har svårt med självförtroendet och tror inte han klarar av någonting. Detta yttrar sig i att han inte vågar hoppa om man inte berömmer, berömmer och tar allting väldigt lugnt.
Detta gäller även vid löshoppning, men främst när man ska hoppa flera hinder i rad, det behöver inte nödvändigtvis vara en kombination eller studs utan det räcker att man har två hinder på en linje eller att man hoppar med för kort ansats och att han inte hinner tänka...
  
Ibland funkar det jättebra, han hoppar allt, har bra bjudning och rättar avstånd när jag gör fel och vi kan hoppa upp till 1,10 - men andra dagar tar han sig inte över ett kryss på 30 centimeter. Har du några bra tips på självförtroendebyggande övningar? Eller kanske något annat tips? Kanske hoppa oftare? (Hoppar cirka varannan vecka i dagsläget.)
  
Jag är väldigt tacksam för er hjälp! 


Helena Perssons svar:

Hej,
  
Som du säger så är din häst nybörjare på hoppning, och det gäller att bygga upp hans självförtroende och kanske även ditt inför hoppningen. Jag skulle börja med att bara hoppa eller galoppera över bommar på marken tills du känner att du kan göra det lika kontrollerat och ryttmiskt som du gör ditt dressyrarbete.
  
Om du ska hoppa flera hinder på rad skulle jag början trava in på det första hindret och sedan ha en enkel, passande distans till nästa. Då kommer du in i lugn fart och hästen hinner tänka, den känner sig därmed trygg med att lugnt och rytmiskt fortsätta till nästa hinder. Efter sista hindret fortsätter du att arbeta hästen som om det var fler hinder kvar att hoppa, så att den vänjer sig vid att lyssna på vad du vill att den ska göra och känner sig trygg med dina hjälper.
  
Om hästen rusar iväg och är stressad - stanna, klappa (det är inte en bestraffning utan en förklaring att du vill att han ska lyssna på dig så att du kan hjälpa honom) och börja om. Gör det så många gånger det behövs för att han inte ska rusa. När han hoppar, landar och väntar på att sakta av kan du lugnt fortsätta till nästa hinder - och din häst hinner tänka utan att vara stressad. Arbeta konsekvent, lugnt och metodiskt och tänk på att det tar tid att lära, så kommer ni att få goda hoppminnen tillsammans!
  
Lycka till!
/HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar
Hur träna unghäst som är stressad och otålig?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar