Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


"Efter vintervilan bara bockar och sparkar han"

Hej Helena!

Jag har en sexårig valack och har ägt honom i fyra månader nu. Han hade sin vintervila i åtta veckor och är nu igång sedan en och en halv vecka.
Vi har jätteproblem med ridningen, han bara bockar och sparkar! Så fort du släpper efter och rider honom så jobbar han fint och koncentrerar sig, men helt plötsligt "smäller det". Det går inte mer än kanske en halvminut från det att han jobbar tills han börjar sparka. Han var inte så här innan vilan.
Hästen är jättelugn i all hantering annars. Vi har gått igenom häst och utrustning, men finner inget fel där. Så hjälp mig, hur ska jag gå vidare? Hur ska jag rida honom?

Bästa hälsningar!


Helena Perssons svar:

Hej!
 
Det låter som om din häst har överskottsenergi och tycker att det är lite ointressant att komma tillbaka till jobbet efter den långa semestern. Det är ju inte helt olikt hur vi själva kan känna innan vi kommer in i de vanliga rutinerna...

Om hästen är väldigt yster när du börjar ridpasset kan du antingen longera den en stund innan du sitter upp, eller helt enkelt släppa den lös i ett ridhus så att den får springa av sig den värsta överskottsenergin. För många har det ju varit fruset utan snö länge, så även om hästarna gått i hagen hela dagen så har det varit för knöligt för att de ska ha kunnat springa och busa och då blir det massor av uppdämd energi som kan yttra sig i sparkar och bockar när man ska rida.
Det kan vara lönt att åka till ett ridhus och släppa hästen en stund, äver om man inte har tillgång till det "hemma" och det blir en del extraarbete.

Mitt råd är alltså att låta hästen rasta av sig själv ordentligt innan du rider, tills den börjar bete sig normalt. Många hästar blir helt enkelt understimulerade både fysiskt och psykiskt av för långa perioder utan arbete. Jag kan tycka att åtta veckors vila låter som en väldigt lång vila, om den inte har vilat på grund av skada. Har den varit skadad är longering och lösgalopp inget bra alternativ, utan då måste man följa veterinärens igångsättningsprogram.

Vänliga hälsningar,
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar