Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hjälp - är jag för stor för att rida på min c-ponny?

Hej!
 
Jag är medryttare på en maxad c-ponny som heter Molly. Hon är väldigt väldigt pigg, och kräver en äldre och rutinerad ryttare - då små ryttare inte kan rida henne. Jag trivs jättebra ihop med henne, men jag börjar oroa mig över att jag ska vara för stor för ponnyn. Jag är 168 centimeter lång och väger 68 kilo. Är jag för stor?


Helena Perssons svar:

Hej,
 
Det är en jättesvår fråga, som kanske inte har något klart svar. Jag har själv varit i precis samma situation som dig när jag växte ur min älskade c-ponny Alicia. Jag var 169 centimeter lång och vägde runt 60 kilo, men såg så klart alldeles för stor ut. Samtidigt hade jag så kul med henne... Jag hade tur som kunde lämna över henne till min yngre syster, så det löste sig bra.
 
Enligt min erfarenhet som tränare verkar det vara längden snarare än vikten som blir störande för ponnyn, speciellt om man hoppar. Jag har sett många, många exempel på att när ryttaren äntligen börjar få lite rutin och klarar av att rida ponnyn - framgången kommer - då blir ryttaren lite för lång och ponnyn börjar stanna.
 
Om man är för tung ger det ju sig självt med att ponnyn/hästen får ont i ryggen, eller får andra förslitningsskador. Skulle det hända kan man fråga veterinären om skadorna kan bero på att ryttaren är för stor.
 
Kanske kan du hjälpa en mindre ryttare under en övergångsperiod, med att rida din ponny några gånger i veckan, tills den nya ryttaren lär sig hur den ska klara av det? Jag lovar att det finns många andra trevliga hästar som väntar på dig när du bestämmer dig för att hitta en ny partner!
 
Vänliga hälsningar,
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market