Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hjälp - är jag för stor för att rida på min c-ponny?

Hej!
 
Jag är medryttare på en maxad c-ponny som heter Molly. Hon är väldigt väldigt pigg, och kräver en äldre och rutinerad ryttare - då små ryttare inte kan rida henne. Jag trivs jättebra ihop med henne, men jag börjar oroa mig över att jag ska vara för stor för ponnyn. Jag är 168 centimeter lång och väger 68 kilo. Är jag för stor?


Helena Perssons svar:

Hej,
 
Det är en jättesvår fråga, som kanske inte har något klart svar. Jag har själv varit i precis samma situation som dig när jag växte ur min älskade c-ponny Alicia. Jag var 169 centimeter lång och vägde runt 60 kilo, men såg så klart alldeles för stor ut. Samtidigt hade jag så kul med henne... Jag hade tur som kunde lämna över henne till min yngre syster, så det löste sig bra.
 
Enligt min erfarenhet som tränare verkar det vara längden snarare än vikten som blir störande för ponnyn, speciellt om man hoppar. Jag har sett många, många exempel på att när ryttaren äntligen börjar få lite rutin och klarar av att rida ponnyn - framgången kommer - då blir ryttaren lite för lång och ponnyn börjar stanna.
 
Om man är för tung ger det ju sig självt med att ponnyn/hästen får ont i ryggen, eller får andra förslitningsskador. Skulle det hända kan man fråga veterinären om skadorna kan bero på att ryttaren är för stor.
 
Kanske kan du hjälpa en mindre ryttare under en övergångsperiod, med att rida din ponny några gånger i veckan, tills den nya ryttaren lär sig hur den ska klara av det? Jag lovar att det finns många andra trevliga hästar som väntar på dig när du bestämmer dig för att hitta en ny partner!
 
Vänliga hälsningar,
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar