Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hjälp - är jag för stor för att rida på min c-ponny?

Hej!
 
Jag är medryttare på en maxad c-ponny som heter Molly. Hon är väldigt väldigt pigg, och kräver en äldre och rutinerad ryttare - då små ryttare inte kan rida henne. Jag trivs jättebra ihop med henne, men jag börjar oroa mig över att jag ska vara för stor för ponnyn. Jag är 168 centimeter lång och väger 68 kilo. Är jag för stor?


Helena Perssons svar:

Hej,
 
Det är en jättesvår fråga, som kanske inte har något klart svar. Jag har själv varit i precis samma situation som dig när jag växte ur min älskade c-ponny Alicia. Jag var 169 centimeter lång och vägde runt 60 kilo, men såg så klart alldeles för stor ut. Samtidigt hade jag så kul med henne... Jag hade tur som kunde lämna över henne till min yngre syster, så det löste sig bra.
 
Enligt min erfarenhet som tränare verkar det vara längden snarare än vikten som blir störande för ponnyn, speciellt om man hoppar. Jag har sett många, många exempel på att när ryttaren äntligen börjar få lite rutin och klarar av att rida ponnyn - framgången kommer - då blir ryttaren lite för lång och ponnyn börjar stanna.
 
Om man är för tung ger det ju sig självt med att ponnyn/hästen får ont i ryggen, eller får andra förslitningsskador. Skulle det hända kan man fråga veterinären om skadorna kan bero på att ryttaren är för stor.
 
Kanske kan du hjälpa en mindre ryttare under en övergångsperiod, med att rida din ponny några gånger i veckan, tills den nya ryttaren lär sig hur den ska klara av det? Jag lovar att det finns många andra trevliga hästar som väntar på dig när du bestämmer dig för att hitta en ny partner!
 
Vänliga hälsningar,
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar