Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur betslar jag min "storhopp-ande slumpgenerator"?

Hej!
 
Jag skulle vilja ha förslag på vilket bett som jag kan använda på min sexåring. Han går lätt fälttävlan och hoppning, och han är mycket begåvad. Jag tränar regelbundet för elitryttare i samtliga tre discipliner, men vi har inte lyckats hitta ett bett som fungerar.
 
Hans mamma är efter Pilot och de är väldigt lika. Det vill säga hoppar fantastiskt, men har ett väldigt humör och är lite svåra att reglera. Min häst kan pendla mellan att gå en 130-bana helt prickfritt, för att nästa gång springa med tungan över bettet och helt utan styrning. Jag har prövat tungsticka, men då blev han så arg att han vägrade att gå någonstans. Jag prövade ett milt hackamore med korta skänklar, som fungerade okej en gång, tills han började springa med mulen nere vid marken.
 
Han går med remontnosgrimma, och de bett som jag har köpt fungerar oftast vid det första tillfället. Han är väldigt positiv till arbete och älskar att tävla, men det börjar kännas som att sitta på en storhoppande slumpgenerator när jag ska in på tävlingsbanan... Han går till tandläkaren två gånger per år och undersöks regelbundet av veterinär (u.a). Hans kiropraktor/massör behandlar honom var 6:e vecka (u.a). Jag är jättetacksam för tips!

Helena Perssons svar:

Hej, det låter som att ni har provat det mesta...
 
Jag skulle prova olika tungfrihets- och tungfelsbett, och skifta ofta. Remontnosgrimma är bra då hästen "trilskas" med tungan. Du kan även prova repnosgrimma.
Mitt tips är nog ändå att hästen måste lära sig att acceptera tungstickan. Prova att longera med tungsticka ett par dagar med en gogue, eller en lätt inspänningstygel, så att hästen får vänja sig. Därefter provar du uppsuttet igen. 
Många hästar tröttnar att hålla på med tungan efter en tid med tungsticka eller tungfelsbett, och då kan man sluta att använda det.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
Helena Persson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar