Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur betslar jag min "storhopp-ande slumpgenerator"?

Hej!
 
Jag skulle vilja ha förslag på vilket bett som jag kan använda på min sexåring. Han går lätt fälttävlan och hoppning, och han är mycket begåvad. Jag tränar regelbundet för elitryttare i samtliga tre discipliner, men vi har inte lyckats hitta ett bett som fungerar.
 
Hans mamma är efter Pilot och de är väldigt lika. Det vill säga hoppar fantastiskt, men har ett väldigt humör och är lite svåra att reglera. Min häst kan pendla mellan att gå en 130-bana helt prickfritt, för att nästa gång springa med tungan över bettet och helt utan styrning. Jag har prövat tungsticka, men då blev han så arg att han vägrade att gå någonstans. Jag prövade ett milt hackamore med korta skänklar, som fungerade okej en gång, tills han började springa med mulen nere vid marken.
 
Han går med remontnosgrimma, och de bett som jag har köpt fungerar oftast vid det första tillfället. Han är väldigt positiv till arbete och älskar att tävla, men det börjar kännas som att sitta på en storhoppande slumpgenerator när jag ska in på tävlingsbanan... Han går till tandläkaren två gånger per år och undersöks regelbundet av veterinär (u.a). Hans kiropraktor/massör behandlar honom var 6:e vecka (u.a). Jag är jättetacksam för tips!

Helena Perssons svar:

Hej, det låter som att ni har provat det mesta...
 
Jag skulle prova olika tungfrihets- och tungfelsbett, och skifta ofta. Remontnosgrimma är bra då hästen "trilskas" med tungan. Du kan även prova repnosgrimma.
Mitt tips är nog ändå att hästen måste lära sig att acceptera tungstickan. Prova att longera med tungsticka ett par dagar med en gogue, eller en lätt inspänningstygel, så att hästen får vänja sig. Därefter provar du uppsuttet igen. 
Många hästar tröttnar att hålla på med tungan efter en tid med tungsticka eller tungfelsbett, och då kan man sluta att använda det.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
Helena Persson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market