Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur mycket vågar man aktivera en fyraåring?

Hej!

Jag har en fyraåring efter Ragazzo-Lemon som jag har haft i ungefär två månader. Han är en väldigt trevlig och positiv häst som är väldigt ambitiös och alltid gör sitt bästa. Han har tävlat 0,90 och 1,00 i somras, med förra ägaren, och jag tänkte debutera 90 centimeter med honom nästa helg. Min förhoppning är att kunna rida Breeders och kanske Falsterbo med honom nästa år, men jag är rädd för att pressa honom för mycket.
 
Jag aktiverar honom cirka fem dagar i veckan, hoppning en dag i veckan, rider ut minst två dagar, tömkör någon dag och rider på banan någon dag i veckan. Jag har tänkt att ge honom ordentligt med vintervila, minst 4-5 veckor. Tycker du att han aktiveras för mycket?
 
Mvh
Hanna

Helena Perssons svar:

Hej Hanna!
 
Nej,jag tycker inte att han aktiveras för mycket. Det är bra att du planerat in en lite längre vila från arbete. Några av de veckor du planerat som "vila" kan du gärna rida på tur i naturen. Till exempel tre veckor bara hage och två veckor ridning utan så mycket krav, men då kroppen ändå får röra lite på sig. Förslagsvis är det bäst att ge vilan så snart som möjligt, för att få ordentligt med tid på sig att förbereda nästa säsong utan stress.
 
Det är ju ganska mycket som händer från fyraårssäsongen till femårssäsongen. Det är stor skillnad på hur mycket de ska kunna, framför allt tekniskt, när de går från enmeters-nivå till 1,20-nivå. Man måste noga lyssna till hur hästen tar till sig den stegrande träningen och vara beredd att backa ett steg om det behövs. Det är inte alls alla hästar som är mogna att följa årgångstävlingarna, utan behöver lite mer tid på sig.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
Helena Persson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar