Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hackamore funkar, men inte vanligt bett. Vad gör jag?


Publicerat: 2010-11-26
Hej!
 
Jag har just köpt ett Quite Easy-sto som är perfekt från topp till tå, bortsett från bettsituationen. Hon går jättefint på hackamore, men jag vill kunna rida henne på vanliga bett, då jag anser att hackamoret ger en falsk eftergift och de längre skänklarna gör det till ett onödigt skarpt bett. På ett hackamore med korta skänklar blir hon jättestark.
 
Just nu rids hon på ett pee wee-bett som jag tycker funkar rätt bra, men min medryttare orkar inte hålla ihop henne då hon är en stor häst med mycket gång och inte alltid med så mycket arbetsvilja - utan hon har mer "springa och titta på annat"-vilja. Har du tips på något bett som skulle kunna funka?
 
Hon är riden på tredelat, pelham, stång, kandar, pessoa och så vidare, men verkar inte förtjust vid känslan av att ha saker i munnen - vilket är ett måste på dressyrtävlingar. Kandaret funkar superbra även det, men det känns också onödigt mycket att använda till vardags. Hon lyssnar bra på peeweet när det kommer till förhållningar och så vidare. Det är eftergiften och viljan att arbeta med ett vanligt bett som jag/vi eftersträvar.
 
Mvh Annelie

Helena Perssons svar:

Hej!
 
Jag håller med om att man bör rida på ett så "vanligt" bett som möjligt till vardags. 
Om hästen verkar lite besvärad av bettet skulle jag prova ett bett med tungfrihet och se om det faller damen bättre i smaken. Man kan även laborera med lite olika nosgrimmor som kan göra stor skillnad, till exempel remontnosgrimma.
 
Har du hittat ett bett som passar dig och som hästen verkar trivas med skulle jag använda det. Om din medryttare har lite problem med formen skulle jag använda samma bett, men sätta på en gogue. Det är en utmärkt hjälptygel som inte ryttaren påverkar.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar