Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Har elithästar alltid ett hett temperament?

En fråga som jag är mycket nyfiken på att höra en erfaren tävlingsryttares åsikt om:
Är det en myt eller ett faktum att de riktigt vassa tävlingshästarna alltid har ett hett temperament och är "svårhanterliga"? Eller finns det topphästar som är snälla, lugna och beskedliga "till vardags"?


Helena Perssons svar:

Hej!
 
"Myten" stämmer nog i många fall. De bästa tävlingshästarna blir mer och mer känsliga och temperamentsfulla, på både gott och ont. De måste vara uppmärksamma och alerta för att klara av de alltmer tekniska banorna - och det medför ofta att de har ett skarpare temperament och mer "åsikter" om vad de tål.
 
En häst på elitnivå måste vara väldigt rädd om benen och tål därmed inte så mycket missar från sin ryttare. Därför väljer den inte så sällan att stanna istället för att försöka hoppa och riva när det blir fel, eller om den känner att ryttaren är osäker i besluten. Kanske kan man jämföra en elithäst med en Formel 1-bil, det blir stor reaktion på minsta signal, och en "vanlig" häst med en Volvo, som är enkel för de flesta att manövrera.
 
Men naturligtvis finns det undantag! Och det är ju det alla önskar sig - en snäll, samarbetsvillig häst med bra temperament och med en begåvning utöver det vanliga!
 
Vänliga hälsningar
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar