Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vilken hästtyp passar vid övergång från ponny?

Hej!
 
Jag är en tjej på 15 år som har bestämt mig för att sälja min d-ponny och köpa stor häst. Min ponny var väldigt svår och kanske lite av ett dåligt köp. Därför vill jag så klart inte göra samma misstag igen, utan köpa en stor häst som jag kan utvecklas med och kunna tävla med. Mitt mål är att kunna komma upp på 1,20-nivå inom ett par år.
 
Vilken typ av häst borde jag köpa? Jag får tips från olika människor, många säger en 4-7 år gammal häst som kanske gjort ett par starter och då har fördelen att den är "orörd". Men jag vet inte om jag känner att jag är tillräckligt duktig för en unghäst... Andra föreslår att jag ska köpa en häst på mellan 11 och 14 år som gått 1,30 och som är en typisk läromästare.
 
Tack!
Alva


Helena Perssons svar:

Hej Alva!
 
Generellt tycker jag att det är bättre för en orutinerad ryttare att ha en häst med lite rutin. Jag tycker inte att man ska låsa fast sig vid någon bestämd ålder, utan leta efter en individ som passar i storlek, temperament och utbildningsnivå.
 
Det finns ju sexåriga hästar som har en bra grundutbildning och som har hunnit få lite erfarenhet och tävlingsrutin, samtidigt som det finns äldre hästar som saknar både och... Det är bra om hästen hunnit tävla lite så att man vet hur den beter sig på en tävlingsbana. Olika egenskaper passar olika ryttare. Om det är din första stora häst tycker jag att det är viktigt att den inte har för stora rörelser, utan är en häst som är lätt att reglera galoppen på. Det ska kännas enkelt att rida mot hindret.

När du hittar en häst du tycker om, fråga vem den som rider hästen tränar för och om du eller din tränare kan få ringa och fråga om hästens egenskaper (om ni inte känner till hästen sedan tidigare). Berätta vad du söker och fråga om han/hon tror att hästen är lämplig. Det ska kännas rätt från början. Det ska "klicka"!

Lycka till!
Helena Persson OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar