Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vilken hästtyp passar vid övergång från ponny?

Hej!
 
Jag är en tjej på 15 år som har bestämt mig för att sälja min d-ponny och köpa stor häst. Min ponny var väldigt svår och kanske lite av ett dåligt köp. Därför vill jag så klart inte göra samma misstag igen, utan köpa en stor häst som jag kan utvecklas med och kunna tävla med. Mitt mål är att kunna komma upp på 1,20-nivå inom ett par år.
 
Vilken typ av häst borde jag köpa? Jag får tips från olika människor, många säger en 4-7 år gammal häst som kanske gjort ett par starter och då har fördelen att den är "orörd". Men jag vet inte om jag känner att jag är tillräckligt duktig för en unghäst... Andra föreslår att jag ska köpa en häst på mellan 11 och 14 år som gått 1,30 och som är en typisk läromästare.
 
Tack!
Alva


Helena Perssons svar:

Hej Alva!
 
Generellt tycker jag att det är bättre för en orutinerad ryttare att ha en häst med lite rutin. Jag tycker inte att man ska låsa fast sig vid någon bestämd ålder, utan leta efter en individ som passar i storlek, temperament och utbildningsnivå.
 
Det finns ju sexåriga hästar som har en bra grundutbildning och som har hunnit få lite erfarenhet och tävlingsrutin, samtidigt som det finns äldre hästar som saknar både och... Det är bra om hästen hunnit tävla lite så att man vet hur den beter sig på en tävlingsbana. Olika egenskaper passar olika ryttare. Om det är din första stora häst tycker jag att det är viktigt att den inte har för stora rörelser, utan är en häst som är lätt att reglera galoppen på. Det ska kännas enkelt att rida mot hindret.

När du hittar en häst du tycker om, fråga vem den som rider hästen tränar för och om du eller din tränare kan få ringa och fråga om hästens egenskaper (om ni inte känner till hästen sedan tidigare). Berätta vad du söker och fråga om han/hon tror att hästen är lämplig. Det ska kännas rätt från början. Det ska "klicka"!

Lycka till!
Helena Persson OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market