Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur gör jag för att få en mjuk och följsam hand?

Hej!

Jag håller just nu på att grundskola min treåriga korsningsponny, med målet att hon ska gå medelsvår hoppning och FEI-dressyr. Hon är jättefin och problemet ligger egentligen inte hos henne utan hos mig, men det går tyvärr ut över henne.

Jag har på senare tid blivit hård i handen, vilket jag som fälttävlansryttare ser som ett stort problem då det är viktigt att vara flexibel. Därför skulle jag vara tacksam om du skulle kunna ge mig tips på övningar som gör handen mer mjuk och följsam. Dels övningar att göra i sadeln, dels övningar på marken.

Sedan har jag en fråga till. Det har kommit en nyhet som kallas för "soft connection", vilket är som en kraftig gummisnodd som sätts mellan tygel och bett och som ska mildra tygeltagen från en hård hand. Är detta bra? Och är det lämpligt att använda på en unghäst?
Min teori är att det kan vara bra att ha, i alla fall i början av hoppningen, då det lätt blir lite ryckigt och svårt att hålla en mjuk och följsam kontakt. Är detta rätt tänkt eller helt fel?

Tacksam för svar!
/LizHelena Perssons svar:

Hej!
 
Det viktigaste för att ha en mjuk och följsam hand är att armbågen är böjd. Man ska inte sitta med raka armar! Då blir man stum i handen och axlarna, vilket blir obehagligt för hästen. Lagom vinkel är när tygel och underarm bildar en rak linje från bettet till ryttarens armbåge. Tänk på att alltid röra dig med i hästens rörelser. Även då du bromsar ska sätet röra sig med hästen så att det inte blir stumt.
 
Jag har ingen erfarenhet av "soft connection", men det låter som en bra idé värd att prova. Du känner ju ganska snart om det känns bättre med den eller ej. Vid hoppning av unga hästar är det annars bra att ta mantag i språnget eller att ha ett "skrajsnöre" att ta tag i. Man kan ha en martingalrem eller bara ett stigläder runt halsen. Det kan komma väl till pass om de bockar också!

Du skulle kunna göra olika koordinationsövningar på marken. Det är viktigt att kunna separera hjälperna från varandra så att man ger enkeltydiga signaler till hästen. All form av balansträning är nyttig och bra.
En bra hand är ju viktig i alla grenar!

Lycka till!
Helena Persson

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar