Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som kniper med bakbenen i språnget

Jag skulle verkligen vilja ha tips på övningar, och vad man kan tänka på, för att försöka få hästen att "öppna upp" i språnget. Min vill gärna hoppa med lite knipande bakben. Jag har ingen aning om bakbenstekniken är som den är född med, eller om man kan påverka och stärka den – som med frambenen?

Helena Perssons svar:

Hej!

Hästarna har ju sin medfödda teknik, men den går att påverka i viss mån. Först måste man fundera över varför hästen hoppar med knipta bakben. Ofta beror det på spänningar som är relaterade till att ryttaren tar för mycket i hästens mun, antingen i anridningen eller i själva språnget. Då får man arbeta med hästens grundform, lydnad och anridningsteknik. Alla hästar är dessutom olika. Det som passar en kanske inte alls passar en annan. Jag vill inte ge några övningar, för det är så individuellt och måste nog ges praktiskt.
Det kan också bero på att hästen är väldigt spänd och har bråttom i språnget, därför ger den sig inte tid att fullfölja sitt språng. Detta kan man hjälpa med både övningar och med olika hindertyper. Eller så är det bara hästens naturliga teknik.

Det är inte alltid bara en fördel att ha hästar som hoppar med väldigt högt utsträckta bakben. Det sliter ju mer på hästens kropp och kan ibland påverka balansen negativt. Om hästen hoppar med mindre spektakulär bakbensteknik (som min egen Bonzai H till exempel), men ändå klarar sin uppgift, behöver man kanske inte försöka ändra tekniken. Det viktiga är ju att hästen är avspänd, gymnastiserad och klarar hindret.
Det råd jag kan ge dig är att ta hjälp av en erfaren tränare, som kan se dig och din häst och därefter komma med råd om lämpliga övningar för just er. Och kanske är det inte ens ett problem?

Lycka till!
/Helena OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar