Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som kniper med bakbenen i språnget

Jag skulle verkligen vilja ha tips på övningar, och vad man kan tänka på, för att försöka få hästen att "öppna upp" i språnget. Min vill gärna hoppa med lite knipande bakben. Jag har ingen aning om bakbenstekniken är som den är född med, eller om man kan påverka och stärka den – som med frambenen?

Helena Perssons svar:

Hej!

Hästarna har ju sin medfödda teknik, men den går att påverka i viss mån. Först måste man fundera över varför hästen hoppar med knipta bakben. Ofta beror det på spänningar som är relaterade till att ryttaren tar för mycket i hästens mun, antingen i anridningen eller i själva språnget. Då får man arbeta med hästens grundform, lydnad och anridningsteknik. Alla hästar är dessutom olika. Det som passar en kanske inte alls passar en annan. Jag vill inte ge några övningar, för det är så individuellt och måste nog ges praktiskt.
Det kan också bero på att hästen är väldigt spänd och har bråttom i språnget, därför ger den sig inte tid att fullfölja sitt språng. Detta kan man hjälpa med både övningar och med olika hindertyper. Eller så är det bara hästens naturliga teknik.

Det är inte alltid bara en fördel att ha hästar som hoppar med väldigt högt utsträckta bakben. Det sliter ju mer på hästens kropp och kan ibland påverka balansen negativt. Om hästen hoppar med mindre spektakulär bakbensteknik (som min egen Bonzai H till exempel), men ändå klarar sin uppgift, behöver man kanske inte försöka ändra tekniken. Det viktiga är ju att hästen är avspänd, gymnastiserad och klarar hindret.
Det råd jag kan ge dig är att ta hjälp av en erfaren tränare, som kan se dig och din häst och därefter komma med råd om lämpliga övningar för just er. Och kanske är det inte ens ett problem?

Lycka till!
/Helena OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar

Lindade ben kan hjälpa äldre häst

Hanna Borg svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market