Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Går det att "starta om" en hopphäst som tappat gnistan?

Går det att "starta om" en ponny/häst så att den hoppar med självförtroende igen? Vi har ett B-ponnysto på tio år som har gått höga klasser som sexåring. Sedan har det någonstans tagit stopp. Hon har sedan dess vägrat ut sig i princip alla tävlingar och även på träningar oavsett höjd.

Detta problem gjorde att de två tidigare ägarna har sålt henne och nu har vi denna ponny sedan några månader tillbaka. Vår nioåriga dotter rider henne mest ute i skog och mark, men även på lite enklare hoppträningar. Nu vill dottern även hänga med på fler hoppträningar och lite pay and jump.

Hur kan vi bäst träna denna ponny, för att skapa bäst förutsättningar att lyckas återskapa självförtroendet och tända gnistan igen (om det är det som är problemet)? När hon hoppar har hon tendenser att hoppa av nära hindren och det blir ofta kråkhopp över. Hon är i temperamentet pigg och ibland stark, blir lätt springig och hoppar bäst i ett övertempo (låga hinder), vilket vår dotter tycker är läskigt.

Tack på förhand!
Mvh Mamma Mia


Helena Perssons svar:

Ja, det kan gå att återskapa självförtroende och glädje, men det kräver kunskap och tålamod och det förutsätter så klar att hästen är frisk i första hand. Det handlar mycket om kemi mellan häst och ryttare.

Försök hitta en tränare som kan känna av både häst och ryttare och som vågar jobba med grunder. Det finns inga genvägar. Problemet med små ponnyer är att deras ryttare ofta själva är unga och orutinerade, och saknar erfarenhet att utbilda dem så att de jobbar rätt och förstår hjälperna. Troligen tycker även er ponny att det är lika läskigt att hoppa i övertempo som sin ryttare, men vet inget annat.

Att er ponny vill hoppa av nära hindret är karakteristiskt för en häst som känner sig osäker. Klart den skulle känna sig tryggare av att förstå och följa hjälperna från ryttaren. Kanske en äldre ryttare skulle kunna hjälpa hästen att förstå detta, så att den lugnar sig och din dotter kan känna sig mer trygg? Men det måste vara en säker ryttare som ger hästen klara och tydliga hjälper/instruktioner.

Det gäller att göra övningar som ponnyn och ryttaren lyckas med, för att återfå självförtroendet. Att hoppa i trav en tid kanske kan hjälpa till ett steg i rätt riktning, så att både ponnyn och ryttaren hinner känna efter vad som händer – i stället för att rusa igenom övningarna? Ta tid på er i varje övning och gå inte in i en ny anridning förrän det känns tryggt för ryttaren.

Men absolut går det att återskapa förtroende! Sunt förnuft räcker ofta långt och jag tycker att du har gjort en bra summering av problemet. Många svar tror jag att du har själv...

Lycka till!
HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar

Lindade ben kan hjälpa äldre häst

Hanna Borg svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market