Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Halvblodsvalack som är livrädd för tittiga hinder

Hej!
 
Jag har en 15-årig underbar valack, belgiskt halvblod efter Cor D'Alme Z. Han har tidigare i sitt liv tävlat en del i hoppning. Jag och min man har haft honom i 1,5 år. Han hoppar fantastiskt, men vi har ett stort problem som vi inte kommer till rätta med. Han slänger sig i panik bakåt/åt sidan när det ligger något under hindret eller när det är något "otäckt" hinder. Plastmatta eller planka till exempel.
Han laddar inför hindret och känns fin, men sen slänger han sig helt oväntat. Har anlitat min tränare mycket och till slut hoppar han stort över. Men nästa gång vi hoppar så uppstår samma problem.
 
Mycket tacksam för dina råd!


Helena Perssons svar:

Hej,
 
Det finns tyvärr inga mirakelkurer för er "tittiga" häst. Det är bara att öva och öva igen. Så ofta ni orkar och på låga hinder. Viktigt är dock att hålla kvar stödet i munnen fram till det "läskiga" hindret, så att hästen inte känner sig övergiven. Den ska vara inramad mellan hand och skänkel.
 
Jag tycker att det är bäst att rida i ett ganska lungt tempo så att hästen hinner se sig för på vägen fram. En annan variant är ju att ta lite högre fart och hoppas att farten ska skapa mod. Personligen tycker jag att hästarna oftast känner sig jagade då och blir ännu mer misstänksamma mot hindret.
 
Man kan också påbörja en anridning i trav eller galopp och sedan avbryta den när man närmar sig hindret (innan hästen börjat stå emot), genom att bryta av och istället vika av 90 grader, med hästen formad runt innerskänkeln och ställd från hindret. Den ser ju ändå i sidled men man kan trycka den lite närmare med innerskänkeln och på så sätt dominera den och få den att koncentrera sig på något annat fast den ändå ser. Repetera och bryt av närmare nästa gång. Då brukar de själva börja bjuda på hindret efter ett par gånger. Man får ha en stor portion tålamod!
 
Vänliga hälsningar,
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market