Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som blir istadig inne på hoppbanan

Hej!

Jag undrar hur man ska ta ur olater ur en hopphäst? En av mina hästar har precis kommit på att han kan stanna vid utgången och börja stegra för att sedan få gå ut. Han har aldrig betett sig så på tävlingar förut, men jag har sett samma beteende på uteritter i skogen hemma när han lessnar.

Hästen i fråga är oerhört stark i psyket och jag som annars anser mig rätt morsk med hästar känner att jag inte rår på honom när han börjar backa och stegra. Jag tar för givet att det inte är någon fysisk åkomma som utlöser det hela då han inte vägrar på hinder utan får för sig att stanna på galoppsträckorna däremellan. Dessutom hoppar han bra hemma och på framhoppningen.

Hur ska man kunna "vinna" över en sådan häst och ta ur den det beteendet? Hästen är sju år, sparsamt tävlad som unghäst men är nu uppe i 1.20 och har gjort väldigt bra ifrån sig.


Helena Perssons svar:

Hej!

De flesta hästar är av naturen lite lata. Din häst har kommit på ett enkelt sätt att slippa undan - ibland är de lite för smarta!

Det är nästan bra att han visat de här tendenserna vid andra tillfällen också. Dels kan man utesluta att det handlar om att hästen har för högt ställda krav på sig. Att gå på tur i skogen borde ju inte vara en för svår uppgift för din häst. Han testar om inte han kan få ha hand om ledarskapet.

Om man har en häst som testar att tänja lite på gränserna gäller det att vara väldigt konsekvent vid all hantering och ridning. Om du kan få hästen att följa dina instruktioner i ett sammanhang försvinner ofta de andra problemen också.

För det första gäller det att få din häst att gå framför skänkeln, vilket är perfekt att träna på era uteritter. Det är ett enkelt krav och du kan vara säker på att han förstår vad du menar. Om han väljer att försvara sig med att stegra när du ber om framåt med skänkeln, vilket ju kan vara farligt både för dig och honom, får du förstärka skänkeln med en tillrättavisning med spöet och gärna smacka samtidigt (då kanske det sedan räcker med smackning för att han kommer ihåg spöet och förhoppningsvis vill undvika det).
Går han fram får han belöning, annars upprepas proceduren. Han kan alltså helt själv välja att gå fram och slippa tillrättavisningarna.

Som jag skrev för någon vecka sedan kan det ofta vara bra att låta någon annan prova bara för att bryta den negativa trenden. Speciellt om du känner dig lite osäker när han stegrar, det skulle jag också göra... Det känner de tyvärr och utnyttjar detta till sin fördel.

Jag skulle inte tävla förrän jag löst problemet hemma (ju fler gånger han får vinna, desto påstridigare kommer han att bli).

Lycka till!
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market