Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som blir istadig inne på hoppbanan

Hej!

Jag undrar hur man ska ta ur olater ur en hopphäst? En av mina hästar har precis kommit på att han kan stanna vid utgången och börja stegra för att sedan få gå ut. Han har aldrig betett sig så på tävlingar förut, men jag har sett samma beteende på uteritter i skogen hemma när han lessnar.

Hästen i fråga är oerhört stark i psyket och jag som annars anser mig rätt morsk med hästar känner att jag inte rår på honom när han börjar backa och stegra. Jag tar för givet att det inte är någon fysisk åkomma som utlöser det hela då han inte vägrar på hinder utan får för sig att stanna på galoppsträckorna däremellan. Dessutom hoppar han bra hemma och på framhoppningen.

Hur ska man kunna "vinna" över en sådan häst och ta ur den det beteendet? Hästen är sju år, sparsamt tävlad som unghäst men är nu uppe i 1.20 och har gjort väldigt bra ifrån sig.


Helena Perssons svar:

Hej!

De flesta hästar är av naturen lite lata. Din häst har kommit på ett enkelt sätt att slippa undan - ibland är de lite för smarta!

Det är nästan bra att han visat de här tendenserna vid andra tillfällen också. Dels kan man utesluta att det handlar om att hästen har för högt ställda krav på sig. Att gå på tur i skogen borde ju inte vara en för svår uppgift för din häst. Han testar om inte han kan få ha hand om ledarskapet.

Om man har en häst som testar att tänja lite på gränserna gäller det att vara väldigt konsekvent vid all hantering och ridning. Om du kan få hästen att följa dina instruktioner i ett sammanhang försvinner ofta de andra problemen också.

För det första gäller det att få din häst att gå framför skänkeln, vilket är perfekt att träna på era uteritter. Det är ett enkelt krav och du kan vara säker på att han förstår vad du menar. Om han väljer att försvara sig med att stegra när du ber om framåt med skänkeln, vilket ju kan vara farligt både för dig och honom, får du förstärka skänkeln med en tillrättavisning med spöet och gärna smacka samtidigt (då kanske det sedan räcker med smackning för att han kommer ihåg spöet och förhoppningsvis vill undvika det).
Går han fram får han belöning, annars upprepas proceduren. Han kan alltså helt själv välja att gå fram och slippa tillrättavisningarna.

Som jag skrev för någon vecka sedan kan det ofta vara bra att låta någon annan prova bara för att bryta den negativa trenden. Speciellt om du känner dig lite osäker när han stegrar, det skulle jag också göra... Det känner de tyvärr och utnyttjar detta till sin fördel.

Jag skulle inte tävla förrän jag löst problemet hemma (ju fler gånger han får vinna, desto påstridigare kommer han att bli).

Lycka till!
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar