Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur tränar man en häst som inte vill trava över bommar?

Hej!

Jag har en hoppstammad unghäst på fem år. Han är stor, 180 centimeter hög, och mycket smidig. Jag har sedan treårsåldern försökt att få honom att trava över bommar, men han föredrar att hoppa över dem då han har mer kontroll på sina långa ben då. Jag kan till och med skritta fram till en bom och han hoppar över.

Han blir väldigt spänd när jag försöker få honom att trava över dem, även om jag bara har en bom liggandes. Han är en snäll häst, men med nerv. Ska jag låta honom fortsätta hoppa över bommarna? Han blir mindre stressad då, men jag vill ändå att han ska känna sig trygg med att trava över bommar.

Tacksam för svar,
Anna


Helena Perssons svar:

Hej!

Det är inte helt ovanligt att hästar är lite skygga för bommar på marken, även om de flesta snabbt slappnar av när de förstår att det inte är farligt. Att trava bommar är en bra övning för hästen då den måste koncentrera sig på var den sätter sina fötter. Det är en övning i koordination samt lite gymnastik att lyfta benen högre. Dessutom är det en bra övning för att träna sig i att reglera hästens steglängd. Det blir mer tydligt i galopp.

Egentligen är det kanske inte ett jätteproblem om man inte lyckas få sin häst att trava bommar, för det dyker ju inte upp i något tävlingsmoment. Jag har varit med om det en gång förut att en häst inte alls vågade att ens ta sig över bommar på marken. Så fort man lade upp dem på skållor var det inga problem. Hästen hade höga poäng i hoppning på kvalitetstävlan, så hoppa kunde den. Vi jobbade jättemycket med det där, men hästen blev bara mer spänd och stressad. Bommar är ju till för att hjälpa, i utbildningssyfte, och om de får motsatt effekt kanske det är bättre att låta bli med en sådan individ?

Om du ändå vill ge det ett par chanser till skulle jag börja att galoppera över en bom på marken på en stor volt tills hästen gör det avslappnat. Sedan skulle jag försöka i trav som avslutning, gärna i lättridning så att hästen får hjälp med travrytmen. Behåll en jämn kontakt med hästens mun över bommen så att den inte känner sig övergiven. Och ha tålamod, din häst är ju egentligen bara överambitiös och försöker lösa uppgiften på det sätt han tycker är bäst och säkrast.

Lycka till!
Helena OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market