Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som känner sig "övergiven" inför hindret – och stannar

Hej,
  
Jag har ett fullblod på 15 år som kan vara svår i hoppningen. Jag har märkt att han känner sig övergiven mot hinder och då blir "låg" i framdelen, saknar tryck och därmed stannar. Oxrar är största problemet, men efter löshoppning har jag märkt att om han ser mig och vet att jag är med – då hoppar han alltid med god teknik. Allt sitter i huvudet på honom och frågan är vad vi ska träna/tänka på för att han ska "se" mig då vi hoppar och jag är på ryggen?
  
Finns det bra böcker eller tränare du kan tipsa om? Snälla hjälp mig, denna häst är helt fantastisk och besitter en otrolig kapacitet, men hans hjärna blockerar det och jag har inte den blekaste aning om hur jag ska göra. Har provat att hoppa låga banor (60 till 70 centimeter och lägre), men så fort en oxer kommer fram som är över 70 centimeter nitar han gång på gång. Vi har ridit banor på en meter och han har kapacitet för 1,20+.


Helena Perssons svar:

Hej!
  
Fullblod är känsliga hästar som ofta påverkas mycket av minsta lilla från sin ryttare. De flesta kräver mjuk men konsekvent ridning, och en känslig och följsam hand. Position och balans är jätteviktigt! På grund av sin känslighet och kvickhet är det extremt lätt att putta dem ur balans vilket gör dem osäkra.
  
Tajming och rytm är mycket viktigt för fullbloden, då de är så påverkbara. Det är A och O att hålla en jämn rytm mot hindren, då detta underlättar för balansen. Om man ökar farten mot hindret (vilket man gärna gör mot oxrar eftersom de är bredare att hoppa över) ökar risken för att hästen hamnar i framvikt, på bogarna, och det försvårar upphoppet. Vilket resulterar i att hästen känner sig osäker och inte vågar.
  
Eftersom du säger att din häst löshoppar bra skulle jag löshoppa den ena dagen och sedan hoppa exakt samma övning dagen efter med ryttare. Då känner den igen sig och har gott självförtroende. En annan övning som kan vara till hjälp är att lägga en galoppbom 3,20 meter framför hindret som en språngbräda. Börja på räcke som den känner sig säker på, så att den känner igen övningen när du gör samma sak på en oxer. Och försök hålla så jämn fart som möjligt!
  
Lycka till-hälsningar,
HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market