Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som rusar mot hindren i panik

Hej,

Jag har en nioårig holländsk valack som stressar upp sig fruktansvärt vid hoppning - helst inomhus. Han har heller ingen ärlig bjudning utan vill rusa mot hindren, det känns som om han springer i panik.

Jag försöker att hålla igen, men då går han bara i luften och ju mer jag driver desto mer stressar han upp sig. Han galopperar fortare, men tar aldrig tag i bettet, han bara drar ihop sig och det är väldigt obehagligt för man känner inte alls var man har honom.

Detta har gjort att jag har blivit osäker och har börjat stanna honom framför hindren, så nu har han också blivit osäker på grund av mig.
Jag vill tillägga att om man trycker på framför hindret för att han ska gå fram, så kastar han sig iväg över hindret, i landningen kör han upp huvudet och springer i panik. Han är mycket bättre utomhus och har alltid varit mycket lugnare på tävling.

Hästen är väldigt känslig så jag hoppar varken med spö eller med sporrar. Han får bara ett halvt kilo havre och lite mineraler om dagen, men fri tillgång till hösilage. Är annars pigg och glad, samt lugn att rida. Det känns som om stressen börjar i och med hindren, bommar på backen går bra. Vi har placeringar till och med 1,20 nationellt. vad ska jag göra, jag ger snart upp...

Tacksam för svar!

Mvh,
Å


Helena Perssons svar:

Hej!

Jag skulle börja med att låta en bra hästtandläkare titta i munnen så att du utesluter att hästen har ont av till exempel en sprucken tand eller dylikt.

Prova olika bett för att se om hästen verkar trivas bättre med något av dem. Till exempel finns det raka bett i läder (finns bland annat i travsportaffärer) som många känsliga häster verkar gilla att ha i munnen. Försök hitta ett bett som hästen vågar ta stöd på.
Du kan också prova att sätta en huva på hästen som dämpar ljuden, vilket lugnar en del hästar.

Rent träningsmässigt skulle du kunna prova att hoppa med en fast martingal. Det förhindrar hästen att slå upp huvudet, men tvingar inte ner det. Man trär helt enkelt martingallringarna på en vanlig engelsk nosgrimma (OBS! Använd INTE en remontgrimma - det kan skada hästens nosrygg) istället för på tyglarna som man har i vanliga fall.

När hästen höjer huvudet onormalt mycket (martingalen får inte vara för kort) trycker det på nosryggen istället för att det drar i munnen. När man vet att hästen inte kan slå upp huvudet så mycket brukar det bli lättare för ryttaren att rida mer avspänt med handen och hästen blir lugnare och slutar fly.
Det blir heller inga extra remmar som hästen kan fastna i under språnget.
OBS! Man får inte tävla med fast martingal.

Lycka till!
/HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.