Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som rusar mot hindren i panik

Hej,

Jag har en nioårig holländsk valack som stressar upp sig fruktansvärt vid hoppning - helst inomhus. Han har heller ingen ärlig bjudning utan vill rusa mot hindren, det känns som om han springer i panik.

Jag försöker att hålla igen, men då går han bara i luften och ju mer jag driver desto mer stressar han upp sig. Han galopperar fortare, men tar aldrig tag i bettet, han bara drar ihop sig och det är väldigt obehagligt för man känner inte alls var man har honom.

Detta har gjort att jag har blivit osäker och har börjat stanna honom framför hindren, så nu har han också blivit osäker på grund av mig.
Jag vill tillägga att om man trycker på framför hindret för att han ska gå fram, så kastar han sig iväg över hindret, i landningen kör han upp huvudet och springer i panik. Han är mycket bättre utomhus och har alltid varit mycket lugnare på tävling.

Hästen är väldigt känslig så jag hoppar varken med spö eller med sporrar. Han får bara ett halvt kilo havre och lite mineraler om dagen, men fri tillgång till hösilage. Är annars pigg och glad, samt lugn att rida. Det känns som om stressen börjar i och med hindren, bommar på backen går bra. Vi har placeringar till och med 1,20 nationellt. vad ska jag göra, jag ger snart upp...

Tacksam för svar!

Mvh,
Å


Helena Perssons svar:

Hej!

Jag skulle börja med att låta en bra hästtandläkare titta i munnen så att du utesluter att hästen har ont av till exempel en sprucken tand eller dylikt.

Prova olika bett för att se om hästen verkar trivas bättre med något av dem. Till exempel finns det raka bett i läder (finns bland annat i travsportaffärer) som många känsliga häster verkar gilla att ha i munnen. Försök hitta ett bett som hästen vågar ta stöd på.
Du kan också prova att sätta en huva på hästen som dämpar ljuden, vilket lugnar en del hästar.

Rent träningsmässigt skulle du kunna prova att hoppa med en fast martingal. Det förhindrar hästen att slå upp huvudet, men tvingar inte ner det. Man trär helt enkelt martingallringarna på en vanlig engelsk nosgrimma (OBS! Använd INTE en remontgrimma - det kan skada hästens nosrygg) istället för på tyglarna som man har i vanliga fall.

När hästen höjer huvudet onormalt mycket (martingalen får inte vara för kort) trycker det på nosryggen istället för att det drar i munnen. När man vet att hästen inte kan slå upp huvudet så mycket brukar det bli lättare för ryttaren att rida mer avspänt med handen och hästen blir lugnare och slutar fly.
Det blir heller inga extra remmar som hästen kan fastna i under språnget.
OBS! Man får inte tävla med fast martingal.

Lycka till!
/HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar