Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som sparkar bakut i galoppen och i hoppningen


Publicerat: 2015-12-26

Hej! Jag har ett problem. Min häst sparkar bakut i galoppen när jag "ber om mer" (alltså ber honom galoppera fortare), eller direkt efter hinder. Han är tio år, har tävlat LA-hoppning och LA-dressyr, och har aldrig varit skadad. Hästen blev besiktigad i somras utan anmärkning.
  
Han har aldrig gjort så här tidigare. Varken förra ägaren eller dennes tränare säger att han någonsin har gjort detta, och tränaren har känt honom sedan första ägaren. Testar han mig bara, och hur ska man i så fall göra med det?
  
Hans sadel är en likadan som den förra ägaren hade och som ägaren innan dess hade. Vi hade en annan, som vi fått utprovad, men den låg väldigt tokigt. Så när jag hoppade sa tränaren att den inte låg bra.
Jag är elva år, rider min C-ponny nästan i form och är 150 centimeter lång. En ung vuxen i stallet rider honom cirka en gång i veckan och min (korta) mamma ett halvt ridpass per vecka. Så ordning är det på honom.
  
JA, detta är ett stort problem, så jag skulle bli ÖVERLYCKLIG om jag fick hjälp!
  
//Siri


Helena Perssons svar:

Hej Siri!
  
Naturligtvis kan det vara så att din häst testar dig och sina nya ryttare, det vill säga att den inte har riktig respekt för skänkeln utan provar att "tjafsa emot" lite grann när du ber den att gå fram. En del hästar kan vara känsliga för om skänkeln åker bakåt i språnget över hindret och då sparka bakut i "missnöje" över detta.
  
Men om ni alla som rider honom nu har problem tror jag ändå att sparkarna beror på något fysiskt. Det finns mycket som kan ta emot även om inte hästen är halt när den veterinärbesiktigas. Det kan vara så enkelt som en nerv som kommer i kläm bara då den ska galoppera kraftfullt framåt eller hoppa.
  
Mitt råd är att be en bra, rutinerad massör eller equiterapeut känna igenom hästen och se om den hittar något. Det kan göra underverk! Även om man skulle hitta något "fel" är det bra att känna till det, så att man kan alternera träningen på så sätt att den passar just din häst. Det är värt att prova! Jag har blivit hjälpt många gånger.
  
Lycka till!
  
Vänliga hälsningar,
Helena
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar