Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hästen är rädd för vattenmattan – hur tränar man? 

Hej! Min dotter rider en ridskoleponny som är livrädd för vattenmatta och även för Ikea-påsar. Det är bara hon som tävlar honom. När vi åker iväg och tävlar är han trygg och busig, med oss leker han med Ikea-påsen i transporten och när vi kommer in i boxen med hö. Ponnyn hoppar klockrent 1,10 och 1,20 men kan inte tävla på de höjderna – för då kommer ju vattenmatta. Vi har släppt honom lös i ridhuset och dottern har suttit på vattenmattan med mat. Han gick då fram och åt ur hinken, men var väldigt spänd.
  
Har du tips på hur man kan få honom trygg med vattenmattor, och hur vi ska träna honom inför detta?


Helena Perssons svar:

Hej!
  
Ni är redan inne på rätt väg tycker jag. Smart att ge hästen godis på mattan, så att den förknippar den med något trevligt. Ni kan även lägga en matta eller blå plast i boxen, till exempel längs med och under krubban, så att hästen nästan måste stå på mattan då den äter sin mat.
  
Försök sedan att hitta en riktigt smal vattenmatta att börja hoppa med, och ha ett lågt hinder eller kryss över. Rid mycket längs med hindret då ni rider fram, utan att stanna där eller låta hästen titta direkt på mattan. Passera bara förbi många gånger och låtsas som ingenting.
  
Jag skulle gärna försöka med draghjälp av en annan häst de första gångerna, börja gärna i trav så att hästen hinner se sig för ordentligt. Och hoppa många gånger på det lilla hindret – gärna flera dagar i rad de första gångerna – så att hästen "tröttnar" på att vara tittig och spänna sig. Ge gärna godis även i dessa lägen, då hästen har hoppat över mattan.
  
Lycka till och var envisa!
/Helena


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar