Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hinner vi kvala till Falsterbo?


Publicerat: 2008-02-28
Hej!
 
Jag har en femåring som jag planerar att kvala med under sommaren. Helst av allt vill jag ju hinna med detta till Falsterbo men troligast är väl att vi satsar på Flyinges finaler som ligger senare. Min fråga är hur snabbt jag vågar gå fram med honom. Han gjorde en strålande säsong förra året med flertalet felfria 1-metershoppningar och började tävla redan i mars som 4-åring, så han gick ju hela förra säsongen.
 
Frågan är nu hur snabbt man vågar gå upp i klasserna på en sådan här häst? Han har mycket lätt för sig och älskar att tävla och träna, stressar aldrig upp sig och är inte tittig utan jobbar på inför alla uppgifter man kan ge honom. Eftesom de som fyraåringar ej får starta mer än 1 meter på tävling så har jag ju endast hoppat det och jag vet ju inte hur han kommer att reagera när hindren blir högre också på tävling. Vår tävlingssäsong börjar i mitten av februari med en lokaltävling, men min fundering ligger nu i hur snabbt man kan planera att debutera 1,20?
 
Ska man låta honom göra det enkelt under en längre period eller kan man utan problem debutera både 1,10 och 1,20 under en kortare period?! Hade detta varit en häst med "problem" hade det varit lättare att vänta med debuterna men om allt fortsätter att gå bra, är det då bara att hålla "ångan uppe"? Min tränare tycker att jag kan göra en tävling då jag bara hoppar 1 meter, sedan kanske två med 1,10 och sedan debutera 1,20 - låter detta rimligt?
 
Jag vill ju inte förstöra denna fina häst genom att gå för fort fram. Men en plan att följa är ju alltid bra, även om man ibland kan behöva ändra den om det händer något oförutsett!
 
Med vänliga hälsningar, Stina

Helena Perssons svar:

Hej Stina!
 
Jag tycker att din tränares förslag låter bra. Om inga problem uppstår kan man debutera både 1,10 och 1,20 inom kort. Däremot kan det vara bra att ge hästen en enkel klass efter debuten i 1,20. Sedan kan du försöka kvala färdigt och då ge hästen ett par veckors tävlingsuppehåll så att den får chans att smälta allt nytt. Starta ett par klasser med bra karaktär på tävlingsplatserna och sedan final!
 
Det är bättre att börja i tid så att man kan ge hästen ett par uppehåll under resans gång - det tjänar du på i längden. Det ska gå lätt att kvala. Om ni inte får era nollrundor - kvala inte ihjäl hästen. Då kanske den helt enkelt inte är riktigt mogen ännu och det är bättre att träna och tävla i lugn och ro och försöka nästa år igen.
Rådgör med Din tränare vart efter och känn av din häst. Det är härligt att rida i Falsterbo så gör ett försök!!!
 
Lycka till!
Helena Persson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar