Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hinner vi kvala till Falsterbo?

Hej!
 
Jag har en femåring som jag planerar att kvala med under sommaren. Helst av allt vill jag ju hinna med detta till Falsterbo men troligast är väl att vi satsar på Flyinges finaler som ligger senare. Min fråga är hur snabbt jag vågar gå fram med honom. Han gjorde en strålande säsong förra året med flertalet felfria 1-metershoppningar och började tävla redan i mars som 4-åring, så han gick ju hela förra säsongen.
 
Frågan är nu hur snabbt man vågar gå upp i klasserna på en sådan här häst? Han har mycket lätt för sig och älskar att tävla och träna, stressar aldrig upp sig och är inte tittig utan jobbar på inför alla uppgifter man kan ge honom. Eftesom de som fyraåringar ej får starta mer än 1 meter på tävling så har jag ju endast hoppat det och jag vet ju inte hur han kommer att reagera när hindren blir högre också på tävling. Vår tävlingssäsong börjar i mitten av februari med en lokaltävling, men min fundering ligger nu i hur snabbt man kan planera att debutera 1,20?
 
Ska man låta honom göra det enkelt under en längre period eller kan man utan problem debutera både 1,10 och 1,20 under en kortare period?! Hade detta varit en häst med "problem" hade det varit lättare att vänta med debuterna men om allt fortsätter att gå bra, är det då bara att hålla "ångan uppe"? Min tränare tycker att jag kan göra en tävling då jag bara hoppar 1 meter, sedan kanske två med 1,10 och sedan debutera 1,20 - låter detta rimligt?
 
Jag vill ju inte förstöra denna fina häst genom att gå för fort fram. Men en plan att följa är ju alltid bra, även om man ibland kan behöva ändra den om det händer något oförutsett!
 
Med vänliga hälsningar, Stina

Helena Perssons svar:

Hej Stina!
 
Jag tycker att din tränares förslag låter bra. Om inga problem uppstår kan man debutera både 1,10 och 1,20 inom kort. Däremot kan det vara bra att ge hästen en enkel klass efter debuten i 1,20. Sedan kan du försöka kvala färdigt och då ge hästen ett par veckors tävlingsuppehåll så att den får chans att smälta allt nytt. Starta ett par klasser med bra karaktär på tävlingsplatserna och sedan final!
 
Det är bättre att börja i tid så att man kan ge hästen ett par uppehåll under resans gång - det tjänar du på i längden. Det ska gå lätt att kvala. Om ni inte får era nollrundor - kvala inte ihjäl hästen. Då kanske den helt enkelt inte är riktigt mogen ännu och det är bättre att träna och tävla i lugn och ro och försöka nästa år igen.
Rådgör med Din tränare vart efter och känn av din häst. Det är härligt att rida i Falsterbo så gör ett försök!!!
 
Lycka till!
Helena Persson

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market