Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hjälp – ponnyn tar bettet och blir galet het!

Snälla, hjälp mig! Jag har en underbar valack på 135 centimeter, grovt byggd. Problemet är att när jag tränar honom, främst i hoppning, så blir han jättehet. Jag använder en pullarnosgrimma + rakt bett men det hjälper inte. Om han inte vill tar han tag i bettet, kör ner huvudet och bara drar. Då kan man inte hålla i honom.
Likaså när jag rider ut efter vägen och vänder hemåt, då tar han bettet och sticker. Han stannar efter ett tag, men det är livsfarligt då bilisterna inte kör i lugnaste laget.
Vi har nyligen raspat tänderna, vi har kollat ryggen och det är inget fysiskt fel på honom.

Jag vet inte vad jag ska ta mig till längre. Förut var det kul att rida honom, då gjorde han inte så här. Nu känns det mest jobbigt. Han är även jättekänslig för skänklarna, bara man nuddar honom blir han helt galen och stressad, och sedan lyssnar han inte alls.
De som red in honom gjorde helt fel, de satt upp och galopperade sedan iväg direkt.

Är det för att han rids ensam? Eller är det något fel på mig som ryttare? Ska jag byta bett?

Snälla, hjälp mig!

Tacksam för svar.
/E

Helena Perssons svar:

Det låter som din häst tagit överhanden över dig – det vill säga att den gör lite som den vill när den har lust och det kan ju som du beskriver bli farligt i vissa situationer.

Du kan absolut prova att byta till ett annat bett. T ex något med lite hävstång så du får lite mer kraft i besvärliga situationer. Det finns många olika. Några exempel är pessoabett, pelhambett, rakt eller delat, jaktstång etc. Ibland kan det hjälpa att prova en annan nosgrimma. I det här fallet kanske en remontnosgrimma skulle kunna hjälpa.

Du behöver också träna och få hästen mer lyhörd för dina hjälper och göra den van att lyssna på dig som sin ledare. Ibland kan det hjälpa oerhört att be någon van ryttare rida någon gång ibland och få hästen att lyssna på ryttaren – då lyssnar den förmodligen bättre på dig också och det blir lättare för dig att lära dig att hantera olika situationer.

Det låter ju inte som din häst har ont någonstans utan mer som att den är busig och testar lite gränser. Det gäller att bryta trenden, så fråga gärna någon du tycker är duktig om hjälp så kan hon/han säkert ge dig några råd efter att ha ridit hästen.

Om hästen är väldigt känslig för skänkeln är det väldigt viktigt att ryttaren har en stilla och stadig skänkel. Att man har skänkeln intill hästen så den inte helt plötsligt överraskas av kontakt utan känner förtroende för den.

Både när hästen drar iväg och när den överreagerar är det så viktigt med en skolad, korrekt sits som gör att man kan inverka med tydliga hjälper utan att hästen känner sig obekväm.

Du behöver inte känna att det är något "fel" på dig för att du behöver hjälp. Det tar många,många år att bli en van ryttare som behärskar olika situationer. Men det är ju det som är så kul med hästar – det finns alltid något nytt att lära!

Lycka till hälsar
Helena Persson

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market