Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hoppar på träning och framhoppning men river ut sig på banan

Hej!
  
Jag har en D-ponny på sju år som har varit dubbelnolla i flera LC och med något pet i LB i våras. Sedan augusti hoppar vi även LA. Han hoppar banor på en meter upp till 1,20. Är det enkelhinder klipper han dem lätt på 1,35.
  
Ponnyn var väldigt grön när vi köpte honom sommaren 2015. På framhoppningarna är han knappt i en bom och han hoppar otroligt bra, men när jag kommer in på banan händer det något och vi river mycket. Vi har rivit ut oss vid flera starter. 
  
Jag tränar hoppning för två tränare varav en är A-tränare och det går toppen, men det blir inte alls samma sak inne på banan och jag vet inte hur jag ska "fixa" till det. Han lyssnar inte när jag vill att han ska ta av lite större på hindren och kryper i stället väldigt nära och river ganska grovt. Behöver vi helt enkelt mer rutin eller kan det vara något annat? Jag vill ha honom mer kvick, försiktig och få honom att hoppa mer med ryggen och ta i över hindren.
  
Med vänlig hälsning
Julia


Helena Perssons svar:

Hej!
  
Detta är väldigt svårt att svara på när man inte har sett ekipaget, dessutom verkar du ha bra träningshjälp. Det vore kanske bra att filma på tävling och visa din tränare, och se om han eller hon kan upptäcka någon skillnad från hoppträningen?
  
Om din ponny bara har tävlat i två säsonger är den fortfarande väldigt orutinerad, en del hästar är mer spända och tar längre tid på sig innan de känner sig bekväma inne på banan. Men rent generellt är det så att om hästen eller ponnyn är spänd är den mer ovillig att ta av tidigt. Den blir helt enkelt rädd och feg, och vill hellre ta ett steg till vilket ofta resulterar i att man kommer alldeles för nära hindret och river.
Ryttaren känner det och vill sätta mer fart – hästen blir då ännu mer tveksam och bromsar in mot hindret.
  
Om jag ska försöka mig på att ge dig ett par råd så är det:
1. Försök att rida ponnyn till en avsprångspunkt som den känner sig bekväm och trygg med, det vill säga i det här fallet lite närmare hindret. Det blir ändå tidigare än om du försöker få en tidig avsprångspunkt och ponnyn väljer att trampa om.

2. Starta pay and jump. Då kan man få rida ett varv till och hästen har större chans att hinna slappna av och fungera som på träning.
  
Hoppas att detta kan hjälpa dig och din ponny!

/Helena


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar