Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vad är teknikskydd?

Vilka skydd räknas som teknikskydd? Jag har hört att s.k teknikskydd kan ge upphov till ryggproblem om hästen störs av dem och rör bakbenen på ett felaktigt sätt. Men om hästen ej störs av skydden, finns det ändå risk för att den kan få problem med ryggen?

Sen var det ju det här med vilka skydd som räknas som teknikskydd. Eskadron har ju kommit ut med nya skydd som heter pro-safe, och deras bakskydd täcker hela kotan och är öppna framtill, som ett halvt senskydd, är dessa teknikskydd? Vad är det som gör att hästen påverkas av just dessa i så fall? Vad är skillnaden från att t ex ha höga strykkappor eller lindor?

Tacksam för svar! Mvh Thérese Björk

Helena Perssons svar:

Det finns speciella teknikskydd som av någon anledning påverkar en del hästar att lyfta sina bakben högre i slutet av språnget. På så vis kan man få ett lugnare språng och hästen får tid att lyfta sina bakben över hindret. Förr använde man lite tyngre skydd för att få denna effekt men nu är skydden bara lite högre än vanliga kotskydd och sluter om benet mer.

Om hästen reagerar mycket på skydden kan den naturligtvis få träningsvärk om den plötsligt börjar använda sin rygg mer än vanligt. Då måste man vänja den med omdöme! På en del hästar har dessa skydd ingen, eller väldigt liten, effekt.

De nya Eskadronskydden har jag inte provat personligen men Lamicell har liknande kotskydd som jag upplevar har samma effekt som utskrivna teknikskydd och alltså påverkar hästens teknink. För vissa hästar kan det ha en negativ effekt! Om hästen till exempel är väldigt rädd om benen kan den försöka hoppa ännu högre över hindren och känna ett visst obehag och bli rädd istället.

Höga strykkappor och lindor kan också ge samma effekt om man drar dem för hårt på en känslig häst.
Generellt kan man säga att ju hårdare man drar ju mer effekt ger de.

Är Du osäker på hur det påverkar just Din häst är det bäst att be en van tränare eller ryttare som har erfarenhet av skydden att titta när Du hoppar med dom. Om man känner att hästen blir det minsta tveksam på hindren ska man inte använda teknikskydd. Ett fåtal hästar klarar inte av att ha kotskydd av något slag.

/Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar