Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hopphäst som är krånglig i munnen

Hej!

Jag har problem med min häst som jag köpte för två år sedan. Då var han åtta år, hade gått flera 1,25-hoppningar och var även startad i 1,30. Men mitt problem är att han inte alls är mycket grundriden. Hästen är efter Beach boy och är väldigt krånglig i munnen, biter på bettet och så vidare.

När jag fick honom hade han nästan aldrig gått något markarbete, så det gjorde jag regelbundet i ett halvår och det gav resultat. Men nu har jag haft honom i två års tid och har gjort allt för att få igenom honom. Han har varit hos en kiropraktor, har fått laserbehandling och har även fått stötvågsbehandling (på grund av att han fick ont i ryggen eftersom han inte går i "rätt form"). Dessutom har jag tömtkört honom och ridit jättemycket lösgörande. Han har en medryttare med 30 års erfarenhet, men kommer ändå inte loss.

Vad ska jag göra? Jag vill att han ska hålla i många år till, för han har ett hjärta av guld och hoppar höghus. Jag har testat nästan allting för att få honom att ge efter, men det vill sig inte. Har han ont, eller kommer han aldrig att kunna komma igenom?

Mvh
Annelie


Helena Perssons svar:

Hej Annelie,

Det verkar som du kollat att din häst inte har ont, vilket man alltid ska kontrollera först.
Fadern till din häst är "allmänt känd" för att lämna lite besvärliga munnar, så det är nog lite av hans naturliga beteende. De brukar dock hoppa väldigt bra!

Diskutera med din tränare om ni kanske ska prova någon hjälptygel, till exempel en gough, under ett träningspass för att se om det hjälper. Det är en mild hjälptygel som man inte påverkar själv, men ofta rider man mer avslappnat när hästen går i en bättre form och det blir behagligare för hästen med en ryttare som rider "med" honom och inte "mot" honom. Kanske kan det bryta den negativa trenden.

Man kan även longera hästen med gough, så att hästen själv och i egen balans får acceptera tygeln och sedan göra detsamma med ryttare. Fråga också din tränare om ni någon gång ibland kan be om hjälp från en annan tränare eller ryttare, som ser med nya ögon på hästen och kanske har några nya övningar som kan "lura" honom att ge efter.
Men prova under överinseende av din tränare första gången och utvärdera tillsammans om det var en bra idé!

Lycka till!
/Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar