Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hopphäst som blir för spänd

Hej!
 
Jag har en häst på sju år som är väldigt sent tagen och precis debuterat 1,20. Jag själv har rutin upp till 1,35 sedan tidigare, men har haft fem års uppehåll och har börjat om lite från början. Jag upplever min häst som både jättetuff och jättekänslig på samma gång. Har provat olika B-tränare men jag känner inte att de ger mig feedback om följande situation uppstår på träning.

Min häst har väldigt lätt för att korta sig och lägga kraften uppåt istället för framåt när den är spänd eller uppspelt, vilket också kan leda till att den sänker ryggen. Även om det upplevs som att det går fort så är det ingen längd i stegen. När han är avspänd har han en jättefin galopp och jättefin språngkurva, då blir det snarare trångt i relaterade avstånd.
 
När han börjar spänna sig och studsa eller korta ihop sig upplever jag att det är svårt att få honom framåt, då börjar jag tjuvhålla och finlira istället vilket kan leda till att han kommer lite i botten på hindret och hoppar högt uppåt i sådana lägen, han kommer över tack vare sin spänst men jag ogillar att det blir så. Han har generellt sett väldigt mycket kraft uppåt i sprången och jag önskar att han kommer mer framåt.

Hur får jag ett bättre framåtflyt och ett längre språng, hur lär jag mig själv att vara mer iskall i mitt framåttänkande? Bra övningar?

Helena Perssons svar:

Hej!
 
Det är alltid svårt att påverka hästar som spänner sig och blir uppspelta och studsiga. Det gäller att rida så jämt som möjligt, det vill säga med så lite gas och broms som möjligt, vilket ofta är lättare sagt än gjort. Man måste på något sätt "bryta igenom" det spända och få hästen att lyssna på vad ryttaren egentligen ger för signaler.

Arbeta mycket med tempoväxlingar i markarbetet så att hästen är van vid de hjälperna. Det är bra att lägga in bomövningar i arbetet. Börja med att försöka hålla en jämn rytm över bommarna. Lägg volter emellan om hästen stressar upp sig, och arbeta tills den lyssnar på dig innan du rider på nästa. Nästa steg är att lägga in tempoväxlingar i samband med bommarna. Om hästen höjer huvudet och sänker ryggen är det bra att hoppa på volt. Då accepterar den lättare hjälperna än på rakt spår. Kanske kan du prova en mild hjälptygel, till exempel fast martingal, som ju inte påverkar i munnen.

En bra övning är att hoppa med galoppbommar mellan hindren. Om hästen vill springa in lite för nära hindren ska du alltid ha en utdragen marklinje (bom på marken ca 2-5 decimeter från hindret) när du tränar. Det lurar hästen att korta det sista galoppsprånget lite och på så sätt få en lite tidigare avsprångspunkt. När avsprångspunkten blir normal brukar språngkurvan och längden på språnget också bli bra.

Hoppa inte högre än att du vågar rida avspänt och försök nyansera hjälperna. Överdriv inte åt något håll. Arbeta med att få hästen trygg med dina hjälper vid all ridning. Se till att hästen är ordentligt avrastad innan du börjar hoppa. Gör gärna bomövningar ett par dagar i veckan, eller i alla fall dagen innan hoppning så att hästen inte blir så uppspelt när det är dags att hoppa "på riktigt".

Lycka till!
Helena Persson

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar

Lindade ben kan hjälpa äldre häst

Hanna Borg svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market