Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hopprädd dressyrryttare söker enkla hoppövningar – för hästens skull

Hej! Jag rider egentligen dressyr men skulle vilja variera min och hästens träning mer och lägga in några enklare hoppövningar någon gång ibland. Skulle därför vilja ha tips på enkla övningar för dressyrekipage som passar en stor och ibland tittig häst med en ryttare som egentligen är livrädd för att hoppa. Tack på förhand!  
  
/Margareta


Helena Perssons svar:

Hej!

Lite tittig häst och lite rädd ryttare, då gäller det att bygga upp ett förtroende mellan er. Hoppa enkla övningar men som ger din häst gymnastik.

Lågt kryss eller bommar på marken
Börja i trav. Lägg en travbom cirka 3 meter före ett lågt kryss, ha sedan 5,5 meter till ytterligare ett kryss som du så småningom kan lägga till en bakbom på så att du får en kryssoxer. Kryssen är bra för att hålla sig på mitten.
Börja riktigt lågt, upprepa tills det känns säkert och höj sedan efter hand. Du kan även börja med att ha bommarna på marken och bara trava över, därefter byggs övningen upp stegvis.

Hoppa på volt
Att hoppa på volt är också bra gymnastik och kräver att hästen följer ryttarens hjälper samtidigt som den hoppar. Börja med ett lågt hinder, en kavalettibock, och se till att hästen verkligen håller sig på en rund volt även över den.
Man brukar få ha lite mer innerskänkel mot hindret, sedan får man byta till ytterskänkel och ledande innertygel i det sista galoppsprånget innan kavalettibocken samt efter den. För mer gymnastik kan du lägga till fler kavaletti eller krysshinder, då är det lagom att ha cirka 3 meter mellan hindren. 

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar