Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hoppsto som ofta river med frambenen


Publicerat: 2009-11-04

Hej!
 
Jag har ett sto som jag hoppar 110 och har debuterat 120 med, hon är stadig men petar ofta med frambenen. Aldrig bak, hon hinner liksom inte riktigt upp med frambenen ibland. Hur ska jag träna/rida för att göra att det blir mindre "klonkande" inne på banan?
Vissa gånger hoppar hon mer än vad hon behöver, men dessa gånger är väldigt få. "Ingen själ med" känns det som när man hoppar henne, några tips på roliga övningar med mera?


Helena Perssons svar:

Hej!
 
Grunden till ett "bra" språng är att hästen är gymnastiserad och smidig - och kommer fram till hindret i ett bra tempo och framförallt i en bra balans. Alla hästar har olika egenskaper, det en häst har naturligt måste en annan öva på.
 
När man börjar hoppa lite högre, som du nu gör, är det viktigt att man får hästen att ta mer vikt på bakbenen eller som man brukar säga "trampar under sig" mer. För det är precis det hästen måste göra i avsprånget. För att kunna trampa under sig mer måste den vara stark och smidig. Allt går hand i hand. I markarbetet är det bra att träna övergångar mellan gångarterna, framför allt skritt till galopp och tillbaka till skritt. Bara några steg åt gången, upprepa och upprepa många gånger.
Tempoväxlingar är också bra, viktigt är att man kan slappna av i armarna när man minskat tempot och att hästen då inte rinner iväg igen. Om så sker, gör en halvhalt och mjukna igen - känn vad som händer och upprepa så många gånger det behövs.
Det är oerhört viktigt att hästen inte tappar balansen när man lättar i handen, för då händer samma sak när man ger eftergift, hästen flyttar vikten framåt och får fel språngkurva.
Hoppa många studs, 5-10 stycken med cirka 3 meter mellan varje. Gärna kryss på den första och sedan bara en rak bom. Börja på cirka 50 centimeter och höj undan för undan. Det är bra för både styrka, smidighet, reaktionsförmåga och dessutom en utmärkt möjlighet för ryttaren att träna sits och balans.
 
En annan övning är att ha en cavaletti cirka 3,20 meter från hindret. Det brukar göra avsprånget lite rappare. Använd också utdragen markbom på framför allt alla upprättstående hinder när du tränar. Det "lurar" hästen att korta av sista galoppsprånget lite. På så sätt ändrar den språngkurvan så att den får mer höjd tidigare i språnget och har därmed chans att hinna lyfta upp sina framben. Man lurar alltså hästen att öva in en bättre teknik.
Ju fler bra språng hästen gör desto större chans är det att den befäster den bättre tekniken. Du kan rulla ut marklinjen undan för undan  till cirka 0,5 meter.
 
Hopppas du fått några tips du kan använda.
Lycka till!
/Helena Persson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar