Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hopptränar vi för ofta eller för sällan – vad är lagom?


Publicerat: 2017-11-13

Hej,
  
Jag undrar hur ofta det är lämpligt att hoppträna med sin ponny. Vi köpte för några månader sedan en connemara på nio år som är tävlad lite sedan tidigare. Vi hopptränar honom en till två gånger i veckan för instruktör och tycker att det känns bra.
  
Nu har vi fått höra att vi hoppar honom alldeles för lite. Han har tidigare i år startat fyra gånger i lätta klasser med bra resultat. Han är i mycket god kondition och har bra balans och teknik. Han hoppar medelsvåra höjder på träning lekande lätt. Tanken är att han om något år ska vara mogen för lite svårare uppgifter. Jag är rädd att slita för mycket fysiskt och psykiskt på honom och vi försöker därför att träna så omväxlande som möjligt.
  
Vi rider dressyr för instruktör varje vecka, klättrar och hoppar i skogen, galopptränar på sandbana samt ibland bara "promenadrider". 
Gör vi fel? Kommer han inte att utveckla hoppningen tillräckligt om vi inte tränar oftare? Till saken hör att vi funderar på att debutera i fälttävlan till våren och vill därför ha en allroundhäst som även går dressyr och terräng.
  
Är det bättre att fokusera på en sak än att träna som vi gör? Vi vill ju ha en häst som tycker att det är jätteroligt att träna och tävla och som inte är utsliten om fyra-fem år. Samtidigt vill vi ju nå resultat och utveckla ponnyn på bästa sätt. Dagen innan tävling brukar han få ta det lugnt i hagen på förmiddagen och sedan stå inne på eftermiddagen för att vara laddad nästa dag. Det har vi också hört är fel. Vissa hårdtränar hoppning i två dagar och tävlar den tredje dagen. Vad tycker du? 


Helena Perssons svar:

Hej,
  
Allsidig träning tycker jag är jättebra! Både för det fysiska och psykiska. Enligt min erfarenhet är det mycket bra att hästen är van att gå på olika underlag i varierat arbete.
Hur mycket man behöver hoppa en häst beror lite på hästens psyke och var i karriären den befinner sig. Generellt hoppar jag gärna två gånger i veckan på de yngre hästarna och inte så mycket åt gången, då de inte orkar så mycket. De äldre hoppar jag max en gång i veckan om det inte är en väldigt pigg häst. Då lydnadshoppar jag den gärna på småhinder dagen innan jag tänkt göra det "riktiga" hoppasset, för att dämpa energin lite.
  
Prova sig fram
Personligen markarbetar (dressyrrider) jag alltid dagen innan tävling på alla hästar, för att känna efter att de är lydiga och känns bra. Om det finns tid får de helst gå en stund i hagen på morgonen innan vi åker till tävling så att de är mjuka i kroppen alternativt en stund i skrittmaskinen. Om de bara går en klass senare på dagen försöker jag även rida ett pass innan tävling så att de får göra sig av med överskottsenergi och blir mjuka i kroppen.
När jag ska tävla till helgen vill jag göra ett hoppass tre dagar innan. Sedan en lugnare dag med vila eller uteritt och därefter ett dressyrpass dagen innan tävling.
Att hoppträna en rutinerad häst två gånger i veckan är ganska mycket, framför allt om den ska tävla samma vecka. Men ibland kan det ju vara nödvändigt om man har problem att lösa. Man får prova sig fram lite och se vad som passar varje häst bäst, helt enkelt.
   
Lycka till!
  
Vänliga hälsningar,
Helena Persson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar