Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur får man igång en "lat" tävlingshäst?

Hej! Min tävlingshäst som jag tävlar 1,20 till 1,30 på är väldigt "lat" i sig själv. Med det menar jag att han inte har så stark framåtbjudning och han använder helst inte sina bakben i markarbetet. Min fråga till dig är hur jag ska få honom känsligare för skänkeln och hur jag ska jobba för att stärka hans bakdel?
  
Mvh Josefin

Helena Perssons svar:

Hej!
  
En häst som är lite lat av sig behöver mycket omväxlande arbete, det vill säga ska inte bara arbetas på ridbanan/i ridhuset. Jag skulle välja att göra stärkande arbete ute i naturen, där hästarna oftast har mer bjudning framåt. Det är lätt att "lura" dem till att ta i och arbeta - till exempel genom intervallträning i galopp på en åker/äng/väg, gärna tillsammans med någon annan häst (det brukar öka framåtbjudningen ytterligare). Att klättra i backe är utomordentligt stärkande (även för ryttaren om man hoppar av och leder hästen - två flugor i en smäll!).
  
För att få hästen att bli känslig för skänkeln krävs en korrekt sits och god kroppskontroll, så att du verkligen ger tydliga signaler. Och framför allt inga onödiga hjälper som du kanske inte ens är medveten om, exempelvis en ostadig skänkel som hästen "lär" sig att ignorera för att den alltid rör sig, även om det inte är ryttarens avsikt.
Man börjar alltid med en normal skänkeltryckning när man vill att hästen ska göra något - till exempel gå sidvärts, öka farten eller ge mer energi i steget. Om hästen lyssnar och utför det du bett om belönas den med att skänkeln blir passiv igen. Om den inte lyssnar får du förstärka det första lätta trycket med att lägga till sporren om du har det, eller en touch med ett dressyrspö så att hästen reagerar. När den reagerar belönas den med en klapp och "mildare" hjälper direkt. Då lär sig hästen att bli mer observant och lyssnar redan på ryttarens första förfrågan.
  
Men jag vill återigen betona att det är väldigt viktigt att man har kontroll på sina hjälper så att man bara sänder ut de signaler till hästen som man vill att den ska observera. Dessutom är konsekvens A och O, som i all hantering av våra fyrfota vänner. De är flockdjur och vanedjur och lever efter de regler som gäller - vi måste vara noga med att inte krångla till det för dem, med olika regler och krav vid olika tillfällen. Det förstår de inte. Alltså var konsekvent så lär sig hästen jättesnabbt vad som gäller.
 
Vänliga hälsningar,
HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar