Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur gör jag för att rida i ett jämnt tempo fram till hindret?

Hej! Jag har ett sto på sex år som rids sex dagar i veckan. Hon är efter Cuper och är fin och lydig i markarbetet. Det går att reglera galoppen med korta och långa galoppsprång, fast samlingen är fortfarande lite jobbig då hon har varit skadad en tid och ligger lite efter i sin utbildning.
  
När jag ska hoppa blir hon övertaggad. Hinderhöjden spelar ingen roll, 50 centimeter som 90. Hon blir studsig innan hindret och drar gärna i väg efter det. Vill man sedan trava lite mellan hoppen vill hon bara galoppera, men det blir även här mest studsar.
  
Jag som ryttare har en väldigt bra balans och rider för små hjälper där det är skänklarna som styr hästen. Jag har en bra och stilla hand. Ana, som hästen kallas, rids på ett vanligt tredelat bett. Hon är framåt och pigg i ridningen. Min fråga är hur jag som ryttare kan motverka detta – och rida henne i ett jämnt tempo fram till hindret?


Helena Perssons svar:

Hej! Du har ett angenämt "problem" – en häst som vill hoppa lite för mycket...
  
Har du möjlighet skulle jag ha ett par bommar liggandes framme på ridbanan, så att du kan använda dem i markarbetet som du gör på banan. Det är bra att rida en övertaggad häst på bommar och kavaletti några dagar före själva hoppasset, då blir det inte en så stor grej den dagen i veckan man har tänkt att hoppa.
  
När du väl ska hoppa är det alltid lättare att påverka hästen på böjt spår än på rakt. Så att ta hoppningen på volt brukar vara en bra övning. När du går över till rakt spår kan det vara bra att ha galoppbommar mellan hindren, då "lurar" man hästen till de galoppsprång man vill. Springer hon efteråt kan du antingen sakta av till skritt eller göra halt upprepade gånger, tills du känner att hon tror att det är så hon ska göra. Då kan du lugnt och mjukt rida vidare. Det kan ta många gånger!
  
Ha tålamod, var konsekvent, tydlig och bestämd men INTE arg. Ett annat sätt är att gå in på volt efter hindret och på så sätt fånga upp hästen, tills den känns bra. Det är olika på olika hästar vad som fungerar bäst. Man får prova sig fram! 
  
Lycka till!
/HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar