Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur hittar man motivation i perioder då det går dåligt?

Hej! Jag undrar hur du tänker och hur du peppar dig själv eller elever – när det har gått dåligt på träningarna under en längre tid? Jag har kommit in i en "svacka" med min ponny i hoppningen, han stannar på hinder. Jag vet vad jag själv gör fel, så jag bidrar till stoppen. Men hur peppar du dig själv, har du något tips?

Helena Perssons svar:

Hej!
  
Nummer 1: Hoppa lägre än du brukar ett tag. Det får gärna vara "löjligt" lågt, så att DU känner dig säker och för över den känslan till hästen. Det gäller att känna säkerhet i instruktionerna du ger din häst. Höj inte på ett bra tag, även om det känns bättre, utan befäst en bra trend där hästen känner att den kan lita på dina beslut i anridningen. Ofta kan det till och med vara bättre att fatta "fel" beslut men med en klar, tydlig signal till hästen – än att bli tveksam och ändra sina beslut i slutskedet av anridningen. 
  
Nummer 2: Om man har en period då man känner sig osäker i avståndsbedömningen (det har nästan alla, det är en naturlig del i utvecklingen då man börjar bli mer rutinerad och börjar se avstånd) kan det hjälpa att ha lite lättare sits. Då vågar hästen hjälpa till och taxera mer själv.
  
Nummer 3: Efter en tävling eller träning som inte har gått så bra – analysera EN gång, släpp det sedan och titta framåt på vad du ska göra!
  
Nummer 4: Ta fram en film där det gått bra, titta på den och försök minnas hur det kändes. Fokusera på den bra känslan och rid så i dina tankar. Tänk, känn, visualisera!
  
Nummer 5: Fokusera på det som går bra, gör övningar du gillar som brukar fungera. Var koncentrerad och förberedd inför varje liten övning. Och tänk ALDRIG på det du INTE ska göra utan på det du VILL göra!
   
Nummer 6: Hinder är till för att lösas. Det är alltid mörkast före gryningen.

Lycka till!
/Helena 


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar